Vlada FBiH: Regulacioni plan historijskog gradskog područja Počitelj

Preporučujemo

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina od dana usvajanja.

Opći ciljevi u gospodarenju prostorom obuhvaćaju oživotvorenje svih evropskih i svjetskih vrijednosti, kao i očuvanje prostornih specifičnosti Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i općine Čapljina.

- -

Ciljevi su usmjereni ka zadovoljenju potreba stanovništva u oblasti ljudskih prava uopšte, posebno u multietničkim sredinama, i očuvanju prirodnih vrijednosti s prepoznatljivim ambijentom, kao i dostupnosti materijalnih resursa, dobara i obrazovanja naučnih i kulturnih dostignuća, te zdravstvene i socijalne zaštite.

Među posebnim ciljevima Plana su zaštita i uređenje historijskog gradskog područja Počitelj u cilju razvoja lokalne zajednice općine Čapljina, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Jedan od bitnih ciljeva je uređenje obalnog pojasa rijeke Neretve u prostornom obuhvatu Reglacionog plana historijskog gradskog područja Počitelja na osnovu kriterija zaštite i visokih standarda oblikovanja pejzaža, što uključuje i sprječavanje plavnog vala, kao i moguće prirodne katastrofe.

Namjera je i racionalno korištenje prostora prema njegovoj prirodnoj podobnosti i mogućnosti uređenja koje osiguravaju održivi razvoj lokalne zajednice, općine Čapljina, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Planiranim investicijama u prostoru treba da bude unaprijeđen kvalitet života lokalnog stanovništva. Planska rješenja predviđaju prilagođavanje specifičnostima ovog područja koje se ogledaju u izrazito vrijednom kulturnom naslijeđu, regionalnom arhitektonskom izrazu, tradiciji, te hidrološkim i klimatološkim uslovima.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...