Usvojen Program utroška na ime poticaja za veterinarstvo u iznosu od 2.400.000 KM

Preporučujemo

Federalna vlada je usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava na ime poticaja za veterinarstvo za 2018. godinu, u iznosu od 2.400.000 KM, a sredstva će biti realizirana u zavisnosti od ostvarenih prihoda u Budžetu FBiH.

Programom je obuhvaćeno finansiranje provedbe mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti, a tokom 2018. godine će u FBiH biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uslovi za plasman naših proizvoda na strano tržište. Također će biti nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza.

Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprječavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je u pitanju realizacija ovog programa, zbog čega se provodi službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za dalje preventivno djelovanje.

S ciljem ispunjenja uslova za izvoz mlijeka na tržište Evropske unije i susjednih zemalja, neophodno je provesti dijagnostičko ispitivanje mliječnih goveda na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu.

Vakcinacija ovaca i koza protiv bruceloze bit će provođena i ove godine na cijelom području Federacije BiH, a dijagnostičko ispitivanje službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi provest će se na odobrenim ili registrovanim farmama, s ciljem provjere njihovih programa samokontrole, a prema posebnom planu kojeg će donijeti Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Programom je predviđeno finansiranje ispitivanja krvi životinja u slučaju pobačaja na brucelozu, Q-groznicu i leptospirozu.

Radi kontrole zarazne bolesti kvrgave kože goveda bit će finansirana usluga cijepljenja, a vakcine će osigurati Ured za veterinarstvo BiH. Predviđeno je i finansiranje laboratorijske pretrage uzoraka krvi na infektivnu anemiju konja.

Veterinarske stanice koje do 1.10.2018. godine ne budu imale dodijeljeno područje djelovanja u skladu s Pravilnikom o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodijele područja djelovanja, neće ostvariti pravo na raspodjelu sredstava.

Danas je razmatran i program poljoprivrednih poticaja vrijedan 58.200.000 KM, o čemu će se Vlada izjašnjavati na sljedećoj sjednici.

Najnovije

Varešanović otkrio kada se Sarajevo vraća na Koševo

Prema najavama trenera Mirze Varešanovića Sarajevo bi se početkom aprila trebalo vratiti na stadion Koševo. Radovi na izgradnji savremenog hibrida...