Vlada FBiH: Utvrđen prijedlog zakona kojim se plaća do 700 KM neće oporezivati

preporučujemo

Na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu Vlada FBiH je utvrdila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Prema prijedlogu Zakona o doprinosima, umjesto dosadašnjih stopa doprinosa na plaće i naknade od 41,5 posto, sada će znositi 33,5 posto.

Utvrđenim Prijedlogom zakona poreza na dohoda se uvode tri stope. Nulta je za plaće do 700 KM, stopa od deset posto za plaće od 800 KM do 1.500 KM, a stopa od 20 posto za plaće iznad 1.500 KM.

– Osnovni princip je bio da se proširi osnovica za obračun poreza i doprinosa. Do sada smo imali ukupne doprinose po pitanju plaća i naknada 41,5 posto ali njena specifičnost osim visine je i problem što su tu bile i komplikacije. Mi u ovom zakonu osim toga što smo htjeli rasteretiti cijenu rada, htjeli smo olakšati i obračun doprinosa. On u ovom prijedlogu zakona je otprilike 33,5 posto. Sastoji se od naknada za penzijsko 18,5 posto na bruto plaću. Zatim 13,5 posto na zdravstvo i 1,5 posto na nezaposlenost – kazala je novinarima federalna ministrica finansija Jelka Milićević, prenosi Radiosarajevo.

– Htjeli smo napraviti razliku u odnosu na one sa nižim primanjima, socijalnu pravednost. Oni sa većim ptimanjima imaju i obavezu za veća izdvajanja po pitanju poreza na dohodak, dodala je Milićević.

Federalna vlada će razmotriti i Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Vlada Federacije BiH, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, na dnevnom redu ima raspodjelu dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, namijenjenih za uplatu doprinosa za 15 radnika „Agrokomerca“ d.d. Velika Kladuša koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...