Vlada FBiH: Utvrđen prijedlog zakona kojim se plaća do 700 KM neće oporezivati

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu Vlada FBiH je utvrdila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Prema prijedlogu Zakona o doprinosima, umjesto dosadašnjih stopa doprinosa na plaće i naknade od 41,5 posto, sada će znositi 33,5 posto.

- -

Utvrđenim Prijedlogom zakona poreza na dohoda se uvode tri stope. Nulta je za plaće do 700 KM, stopa od deset posto za plaće od 800 KM do 1.500 KM, a stopa od 20 posto za plaće iznad 1.500 KM.

– Osnovni princip je bio da se proširi osnovica za obračun poreza i doprinosa. Do sada smo imali ukupne doprinose po pitanju plaća i naknada 41,5 posto ali njena specifičnost osim visine je i problem što su tu bile i komplikacije. Mi u ovom zakonu osim toga što smo htjeli rasteretiti cijenu rada, htjeli smo olakšati i obračun doprinosa. On u ovom prijedlogu zakona je otprilike 33,5 posto. Sastoji se od naknada za penzijsko 18,5 posto na bruto plaću. Zatim 13,5 posto na zdravstvo i 1,5 posto na nezaposlenost – kazala je novinarima federalna ministrica finansija Jelka Milićević, prenosi Radiosarajevo.

– Htjeli smo napraviti razliku u odnosu na one sa nižim primanjima, socijalnu pravednost. Oni sa većim ptimanjima imaju i obavezu za veća izdvajanja po pitanju poreza na dohodak, dodala je Milićević.

Federalna vlada će razmotriti i Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje.

- -

Vlada Federacije BiH, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, na dnevnom redu ima raspodjelu dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, namijenjenih za uplatu doprinosa za 15 radnika „Agrokomerca“ d.d. Velika Kladuša koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...