Vlada FBiH za pacijente “na čekanju” od potrebnih 70 izdvojila 10 miliona KM, ali ni nakon mjesec novac nije operativan

Preporučujemo

 

 

- -

Deset miliona KM namijenjenih za liječenje pacijenata koji se nalaze na listama čekanja u Federaciji Bosne i Hercegovine ni nakon više od mjesec dana nisu operativna.

Potvrdili su nam to u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH navodeći, kako će novac na njihovom računu biti tek nakon što se usvoji Odluka o programu utroška sredstava iz budžeta.

Još nisu usvojili odluku

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 20. oktobra iz rebalansa budžeta za 2023. godinu izdvojila 10 miliona KM te pozvala kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da oni osiguraju ostatak od 60 miliona maraka.

- -

Direktorica Federalnog zavoda još krajem jula u odgovoru jednom od udruženja oboljelih pacijenata, kazala je kako je za liječenje pacijenata koji se nalaze na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge, do kraja godine potrebno izdvojiti 70 miliona KM.

I dok teško oboljeli pacijenti, kojima je svaki dan godina, mjesecima čekaju novac za nastavak liječenja, dotle se nadležnim vlastima u FBiH ne žuri da provedu procedure.

Prof. dr. Timur Cerić iz Udruženja onkologa Federacije BiH, kaže kako se ovako više ne može te da se pod hitno mora tražiti sistemsko rješenje.

– Ovo je samo dio problema, moramo imati sistemsko rješenje, a iza toga mora stajati politička odluka. Ono što je sigurno jeste da čekanje na terapiju, kada je riječ o onkološkim, ali i drugim pacijentima, itekako utječe na sami ishod liječenja – naglašava Cerić.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa”, po ko zna koji put ponavlja “kako vrijeme curi, a pacijentice i dalje čekaju hoće li se vlast smilovati i osigurati novac za spašavanje njihovih života”.

Na listama čekanja nema nijednog pacijenta iz Posavskog kantona

– Bez riječi sam, nemamo nikakvu soluciju niti rješenje, osuđeni smo na čekanje, ali kako nekome ko nije u koži bolesnika objasniti šta znači dan, sedmica, a ne mjeseci čekanja? Mi smo posljednjih mjeseci, zbog toga, izgubili nekoliko svojih članica. To su nečije majke, djeca, sestre, supruge. Ali, kome više govoriti – navodi Glušac.

Kantoni bi pomogli, ali…

Predstavnici pacijenata do sada su obišli nekoliko kantona i većina njih je, kako su nam kazali, spremna pomoći, ali nemaju zakonskih rješenja.

Zbog toga su, kako kaže Glušac, ovih dana predstavnici pacijenata razgovarali i sa Vojinom Mijatovićem, federalnim ministrom razvoja, poduzetništva i obrta.

– Mijatović nam je kazao da će u narednim danima izaći sa inicijativom za izmjenu Zakona o budžetima FBiH kako bi se i pravno regulisalo kako i na koji način kantoni mogu izdvojiti sredstva za ovu namjenu – pojašnjava Glušac.

Naredne sedmice predstavnici pacijenata posjetit će još neke kantone kako bi pokušali iznaći rješenje o finansiranju pacijenata.

– U narednu srijedu (29. novembar) trebali bismo održati sastanak sa novim ministrom zdravstva KS dr. Enisom Hasanovićem (SDP). Naši zahtjevi su isti i nećemo odustati od njih – naglasila je Glušac.

Najnovije

Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje sudbina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se, prema vjerovanju muslimana, ispisuje sudbina.Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice...