Vlada Federacije ipak nije odustala od zgrade u Mostaru

Preporučujemo

”Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je kupila zgradu ‘Staklena banka’ u Mostaru. Zahtjev za upis prava vlasništva je realiziran i čeka se klauzula pravomoćnosti na rješenju”, rekao je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Naime, u određenim krugovima pojavile su se špekulacije kako je Vlada Federacije odustala od ove kupovine teške 5.990.000 KM.

- -

Podsjećamo, Vlada Federacije kupila je zgradu za smještaj svojih ministarstava i institucija u Mostaru od Gospodarske banka d.d. Mostar u likvidaciji, a sam objekt bio je ranije na prodaji pet puta. Iako bi Vlada FBiH stavljanjem ovog objekta u funkciju uštedjela 750.000 KM godišnje revizori kažu kako će se do useljenja za prilagodbu zgrade potrošiti još skoro 10 miliona maraka, piše bljesak.info.

”Procijenjeno je da će stavljanje u funkciju ovog objekta za smještaj proračunskih korisnika FBiH, zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu cca 9,5 miliona KM”, piše u izvještaju revizije učinka Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Federalna Vlada je usvajajući proračun za 2018. godinu planirala trajno rješavanje smještaja federalnih institucija, te je za ove namjene predviđeno ukupno 19 miliona KM.

“Dio ovog iznosa odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada Federacije BiH kupila u 2017. godini”, navela je Vlada.

- -

Inače, Staklena banka u Mostaru izgrađena je prije 30 godina i nikad nije potpuno dovršena, a u analizi Građevinskog fakulteta navedeno je kako je zgrada u lošem stanju te da su ”svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kojem slučaju, ne zadovoljava”.

Nažalost, Staklena je banka i mjesto tragedija. Početkom godine u padu s nje poginuo je dječak, a i ranijih godina bilo je smrtnih slučajeva vezanih za ovaj objekt. Gradske su vlasti pokušale ”zaštititi” zgradu zazidavši prolaze do pola, ali su samo osigurali dodatnu intimu onima koji se skupljaju u tom objektu.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...