Vlada Federacije (ponovo) obećala novac za bivše radnike Hidrogradnje

Preporučujemo

Bivši radnici Hidrogradnje danas su počeli štrajk glađu, nakon sastanka sa stečajnim upravnikom, koji nije dao obećanje da će ispuniti njihove zahtjeve. U međuvremenu, radnici su se sastali sa predstavnicima Vlade FBiH koja im je obećala da će ispuniti njihove zahtjeve.

Osim stupanja u štrajk glađu, radnici su rekli da će blokirati i prostore podružnice Hidrogradnje u stečaju – Sigma u Butmiru, gdje se sada i nalaze, nakon kratkotrajne blokade saobraćajnice prema Ilidži.

- -

Tokom blokade saobraćajnice, predstavnici bivših radnika Hidrogradnje razgovarali su s pripadnicima policije koji su bili prisutni na mjestu blokade.

Obespravljeni radnici su rekli kako će biti u štrajku glađu dok im se ne obrati resorni ministar Nermin Džindić ili neko drugi nadležan iz Vlade Federacije BiH.

Početku štrajka glađu, blokadi saobraćajnice i blokadi prostorija podružnice Hidrogradnje– Sigma prethodio je sastanak predstavnika bivših radnika Hidrogradnje sa stečajnim upravnikom o ispunjavanju njihovih zahtjeva – isplati osam plata i otpremnina, prenosi BHRT.

Taj sastanak okončan je nepovoljno za bivše radnike, jer im je stečajni upravnik rekao da se dogovore s Vladom Federacije BiH o tome da li će im Vlada biti garant za dizanje kredita., prenosi radiosarajevo.ba.

- -

Vlada Federacije obavezala se jutros da će osigurati novac za uvezivanje radnog staža bivšim radnicima Hidrogradnje, saopćeno je nakon sastanka predstavnika radnika ovog preduzeća u stečaju i savjetnika premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Kako se radi o 270 radnika koji su stekli uvjete za penziju, uplate za doprinose bit će selektivne.

Podsjećamo, obespravljeni radnici više puta su protestirali pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu.

Tokom protesta pred federalnom Vladom bivši radnici Hidrogradnje rekli su da je Vlada 30. septembra donijela odluku da njihovo preduzeće ide u stečaj i da je 600 radnika poslala na biro za nezaposlene. Od tada do danas nismo dobili nijedan fening, rekli su tada radnici.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...