Vlada Kantona Sarajevo prihvatila Izmjene i dopune Programa održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila Izmjene i dopune Programa održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica u KS

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj 136. sjednici prihvatila Izmjene i dopune Programa održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica na području Kantona Sarajevo za ovu godinu, a kojeg su joj predložili Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS.

- -

Kako je istaknuto ovom prilikom, primarni razlog za pomenute izmjene odnosile su se na uvrštavanje sredstava dodijeljenih Kantonu Sarajevo iz prikupljenih sredstava u okviru ubiranja akciza u iznosu od 1.470.000 KM, a koja su namijenjena za održavanje, rekonstruciju i izgradnju saobraćajnica u KS.

Prema ovom programu u koji su uključene danas prihvaćene izmjene i dopune, tokom ove godine planirana je rekonstrukcija, izgradnja ili sanacija 68 saobraćajnica u KS, i to sredstvima u ukupnom iznosu od 16.006.000 KM. Do sada je veći dio planiranih radova na terenu i izveden, dok je manji ostao da se realizira do kraja ove godine.

U Programu je posebno obrazložena i naglašena realizacija dva kapitalna projekta, a koja se odnose na izgradnju I i IX tranverzale sredstvima koja su osigurana u Budžetu KS u konkretnom iznosu od 28.258.294,33 KM.

U okviru IX transverzale, istaknuto je kako je okončana zakonom propisana tenderska procedura koju je provela Općina Novi Grad, izabran izvođač radova, te najavljeno kako bi se što prije trebala započeti rekonstrukcija ulice Džemala Bijedića, i to sredstvima koja su osigurana u Budžetu KS.

Također je naglašeno da bi radovi na izgradnji II faze I transverzale, a koja se odnosi na izgradnju dionice od kružnog toka na Barama do ulaza u projektom planirani tunel kroz Kobilju Glavu, trebali započeti tokom narednog mjeseca, jer su i za ovu dionicu osigurana kantonalna budžetska sredstva.

Najnovije

U Trebinju zaplijenjeno deset i po kilograma marihuane

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine zaplijenili su 10,595 kilograma opojne droge – marihuana na području Trebinja. Radi se o...