Vlada KS: Dodijeljeno 330 subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih

Preporučujemo

 Vlada Kantona Sarajevo danas je u Domu Mladih dodijelila subvencije u iznos od po 10.000 konvertibilnih maraka (KM) za 330 mladih za rješavanje stambenog pitanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja KS, na čiju inicijativu se realizuje projekat, izrazio je nadu da će ovim subvencijama barem donekle pomoći mladima iz glavnog bh. grada.

- -

“Ovo je druga godina realizacije ovog projekta. Ona je počela krajem prošle godine, kada je dodijeljeno 94 subvencije, što je u sredstvima 940.000 KM aplikantima koji su ostvarili uslove za ovaj projekat“, kazao je Lukić i dodao:

“Ove godine smo imali značajno veći odziv. Bilo je oko 580 aplikacija, a 489 ih je ispunilo uslove. Ono na čemu je Vlada radila je da izdvoji što veći iznos sredstava kako bi najveći broj i dobio subvenciju. Obezbijedili smo 3,3 miliona KM, tako da će 330 mladih dobiti subvenciju. Naravno, posebno je zadovoljstvo da ovakav jedan projekat, koji se nije desio u regionu, smo realizovali i obradovali 330 aplikanata.“

Oni aplikanti koji ove godine nisu ispunili uslove moći će da se prijave za subvenciju naredne, ali neće imati prioritet prilikom ispunjavanja uslova. Dodao je da s obzirom da se projekat odnosi na prošlu godinu, svi oni koji ove godine kupe stan moći će aplicirati.

“Ovaj projekat mislim da treba da se nastavi, ne samo naredne, već duži niz godina, jer uvijek ćemo imati priliv mladih osoba, kojima treba ova vrsta pomoći“, rekao je Lukić.

- -

Kantonalni premijer Adem Zolj naglasio je kako Vlada KS na razne načine nastoji da mladim olakša ne samo rješavanje stambenog pitanja, nego i zaposlenja, kako bi ostali u Sarajevu.

“Vlada kantona je za ovu godinu riješila da pomogne finansijski sve mlade koji prvi put kupuju stan. To je jedan veliki projekat, koji je možemo reći socijalni, u cilju zadržavanja ljudi u Sarajevu, u ovoj našoj BiH. Ovo je samo jedan način kako se stimuliše ostanak ljudi. Od 1. januara biće ukidanje poreza na nekretnine za sve koji prvi put kupuju stan“, rekao je Zolj.

Jedan od aplikanata koji je ostvario subvenciju za rješenje stambenog pitanja je i Edin Bajraktarević, koji nije krio zadovoljstvo što je od KS dobio pomoć u iznosu od 10.000 KM.

“Sve je izgledalo transparentno. One bodove koje sam sebi nekako sračunao prilikom konkursa toliko sam ih na kraju i imao. Nisam bio ušao u onu inicijalnu grupu od 130. Onda, za mene je bilo iznenađenje da je podignuto na 330 dobitnika sredstava, tako da sam ‘upao’. Super. Neko ti da 10.000 KM. Podstrek da ostaneš tu, da nastaviš živjeti i raditi“, veli Bajraktarević.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...