Vlada KS: Osnovica za obračun plaća jednaka za sve, 310 KM primjenjivat će se i za uposlene u predškolskom i osnovnom obrazovanju

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo je na nastavku 144. sjednice primila na znanje Informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u vezi prijedloga Sporazuma i Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Vlada KS stoji iza svojih ranije utvrđenih stavova da se osnovica za sve korisnike koji primaju platu iz Budžeta KS izjednači i utvrdi u iznosu od 310 KM, pa tako i za oblasti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

- -

Dio pomenute Informacije resornog ministarstva, koji se odnosi na odobravanje dodatnog zapošljavanja odgajatelja u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo, a sa ciljem smanjenja i potpunog ukidanja liste čekanja za upis djece u ovu ustanovu, Vlada Kantona Sarajevo će redovno rješavati po proširenju fizičkih kapaciteta za smještaj djece u pomenutu ustanovu što će doprinijeti smanjenju i konačnom ukidanju liste čekanja.

U vezi prijedloga planiranja dodatnih namjenskih sredstava za higijenski i didaktički materijal u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo te zahtjeve smatra opravdanim, kao i za planske aktivnosti na povećavanju investicija za osnovne škole u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu, te će ih razmotriti i rješavati prilikom planiranja budžeta Kantona Sarajevo za narednu godinu.

Dio Informacije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koji se odnosi na odobravanje dodatnog zapošljavanja stručnih saradnika i asistenata u nastavi, Vlada KS također redovno rješava, kroz implementaciju Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda i normativa, odnosno kroz ulaganje u inkluzivno obrazovanje i sprečavanje maloljetničke delinkvencije.

Vlada Kantona Sarajevo potvrđuje da je već ranije usaglašeno potpisivanje sporazuma za osnovicu za obračun plaća za period IX – XII mjesec 2018. godine te da je s tim u vezi uputila u skupštinsku proceduru Prijedlog izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

- -

Vlada Kantona Sarajevo će nastavit aktivnosti u vezi pregovora sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalnim odborom Kantona Sarajevo u smislu usaglašavanja teksta izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo od 2019. godine.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...