Vlada KS: Usvojeni programi mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti

Preporučujemo

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Vlada  je na sjednici usvojila Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2018. godinu, te i Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2017. godinu.

Navedenim izmjenama utvrđene su pojedinačne podsticajne mjere za zapošljavanje socijalno osjetljivih kategorija boračke populacije i osoba kojima se usljed ekonomsko – strukturalnih promjena na tržistu rada olakšava poslovanje.

- -

U tom smislu, osmišljeni su programi zapošljavanja nezaposlenih branilaca kod poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo i zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme iz statusa branilaca i članova njihovih porodica u javnom sektoru, kao i program subvencioniranja dijela javnih prihoda “trgovca pojedinca”.

Program subvencioniranja dijela javnih prihoda “trgovca pojedinca” realizuje se subvencioniranjem troškova koje u pogledu obaveza po osnovu javnih prihoda imaju osobe koje obavljaju trgovinu na malo ličnim radom izvan prodavnice kao trgovac pojedinac ili obavljaju poljoprivrednu djelatnost ili obrt sa plasmanom vlastitih proizvoda na tržnici ili pijaci, a koje su stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, bile dužne da registruju djelatnost.

Kako se radi o socijalno osjetljivim kategorijama, te da bi im se olakšalo poslovanje na tržnicama i pijacama, ovim programom data je mogućnost da u njemu učestvuju i osobe koje su već registrovale pomenutu djelatnost, a na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo su bile prije 26.10.2017. godine kada je stupio na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” će osobama koje budu obuhvaćene ovim programom, refundirati sredstva u iznosu od 200 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

- -

Raniji javni poziv koji je bio objavljen 08.05.2018.godine biti će poništen, zbog nedovoljnog odziva nezaposlenih osoba i noveliranja ove pojedinačne podsticajne mjere, a sve u cilju njene efektivne realizacije.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...