Vlada neselektivno dijeli budžetski novac: Kupuje li Čampara sa 1,5 milion KM našeg novca glasove za Zvizdića?

preporučujemo

Vlada Federacije BiH do sada je isplatila 35 miliona KM državnim službenicima na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, koje su dobili tužbama protiv FBiH zbog umanjenja toplog obroka u periodu od 7. decembra 2015. godine do 11. novembra 2016. godine. Federalnu vladu čeka isplata još 69 miliona KM.

Državni službenici, podsjećamo, tužili su FBiH tvrdeći da im topli obrok nije isplaćivan u skladu sa Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, koji je stupio na snagu 25. juna 2000. godine.

Tim ugovorom definirano je da je naknada za topli obrok u toku rada u najmanjem iznosu od dva posto prosječne plate u FBiH, a sa izmjenama Kolektivnog ugovora koje su stupile na snagu 7. decembra 2015. godine, smanjen je iznos na jedan posto.

Kojim se kriterijima rukovodila Vlada FBiH kada je u budžetu za 2018. godinu određivala visine isplata ministarstvima, agencijama, fondovima, sudovima?

Svi koji su tuženi dostavili su Vladi iznose koje moraju isplatiti na temelju pravosnažnih presuda. Međutim, mnogi su odbijeni skroz, ili su im date simbolične sume novca, dok je Federalnom minstarstvu unutrašnjih poslova na čijem je čelu Aljoša Čampara odobren kompletan traženi iznos od million i 478 hiljada KM!

Koliko su tražili toliko su dobili i Ured za reviziju institucija FBiH, Agencija za državnu službu F BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH.

Federalno ministarstvo za boračka pitanja mora isplatiti 1,3 miliona maraca na ime odšteta, ali date sui m samo 74.296 KM.

Ministar Čampara je uspio završiti posao za FMUP, i novcem koji mu je dat podmirit će sva dugovanja prema državnim službenicima. Time će obezbijediti da apsolutno vlada Ministarstvom, ali i sada u izbornoj godini budžetskim novcem osigura glasove za SDA, ali i kako se sve glasnije govori kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH Denisa Zvizdića. Zbog čega su državni službenici FMUP-a vrijedniji nego hiljade onih iz drugih ministarstva, agencija, zavoda i fondova koji čekaju da im Vlada isplati odštete, pa će samo oni i to svi biti odmah isplaćeni?

(Edina Latif)

Najnovije

Abazović: Ne treba nam srpski svet već evropski svijet

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u odgovoru na poruke ministra policije Srbije Aleksandra Vulina o "srpskom svetu" rekao...