Vlada RS pozvala na ostavke sve članove organa za sprovođenje izbora u RS?

Preporučujemo

Iz dokumenta koji je na uvid dobio portal Radiosarajevo.ba, a koji nije javno objavljen, navodi se da je 5. aprila 2024. godine Vlada bh. entiteta RS održala 9. telefonsku sjednicu na kojoj je razmotrila Informacije u vezi sa nametanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Nakon sjednice Vlada je donijela zajkjučak u kojem poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz RS-a da podnesu ostavke na dužnost.

Pod prvom tačkom navodi se da se Vlada RS-a upoznala sa Informacijom u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i istu usvaja. Također je u zaključku naglašeno da Vlada RS-a izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS-a, je stava da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku i smatra neprihvatljivim nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane “samozvanog” visokog predstavnika u BiH.

- -

Dalje Vlada RS je navela da poziva sve članove organa za sprovođenje izbora, iz RS-a, da podnesu ostavke na dužnost. Također je saopćeno da Vlada zadužuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu općina i gradova RS-a i organima jedinica lokalne samouprave.

Na kraju zaključka se navodi da isti stupa na snagu danom donošenja.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...