Vlada Tuzlanskog kantona pozvala Novalića i Bukvarevića: Dođite na pregovore s borcima

Preporučujemo

Povodom blokade i protesta grupe veterana, koji su blokirali saobraćaj na petlji Šićki Brod kod Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona održala je danas radno konsultativni sastanak.

Kako je tokom sastanka istaknuto, niti jedan od boračkih zahtjeva iznesenih tokom prethodna dva dana nije usmjeren prema Vladi Tuzlanskog kantona, navodi se u saopštenju pristiglom iz Vlade TK.

- -

“Ono što je u domenu djelovanja kantonalnog nivoa vlasti, a to je ostvarivanje dopunskih prava boračke populacije, Vlada nastoji da uredno servisira i drago nam je da su takav naš stav i opredjeljenje prepoznali i borački savezi i udruženja. Razlozi za blokadu petlje Šićki Brod su u isključivoj nadležnosti Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata”, rečeno je danas.

U saopštenju se navodi da je Vlada danas, 2. marta uputila i otvoreni poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru Salki Bukvareviću, da u što kraćem roku dođu u Tuzlu, susretnu se sa borcima, direktno upoznaju sa njihovim zahtjevima i objasne realne mogućnosti za njihovo ispunjenje

“Uzimajući u obzir o kojoj se populaciji radi, kao i da postoje i da su u upotrebi alternativni putni pravci, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada nisu smatrali za neophodno da policijskom intervencijom deblokiraju ovu saobraćajnicu. Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da su se borci povukli sa drugih saobraćajnica u BiH, Kantonalna vlada je danas uputila i poziv braniteljima da zadrže dostojanstvo i da se povuku sa saobraćajnica, kako bi se privredni i društveni život mogao nesmetano odvijati, a da ostvarenje svih svojih prava branitelji traže putem nadležnih institucija sistema”, piše u saopštenju Vlade TK.

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja će svim predstavnicima boraca i ubuduće biti na raspolaganju da, u okvirima zakona, kao partneri institucionalno učestvuju u svim budućim procesima, zaključeno je danas.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...