Vllasi: Neredi na Kosovu su po scenariju Vučića i Beograda

Preporučujemo

Nekadašnji kosovski političar i publicista Azem Vllasi komentarisao je nerede na sjeveru Kosova i sukob lokalnih Srba sa jedinicama KFOR-a. “To je scenarij Vučića i Beograda” kazao je Vlasi.

Vlasi je optužio Beograd da diktira ponašanje Srba sa Kosova i da njima godinama manipuliše.

“Kad god on ima unutrašnjih problema na političkoj sceni Srbije, on zloubotrebljava kosovske Srbe da dižu tenzije tamo. Svi kosovski Srbi na sjeveru Kosova apslutno moraju slijediti upute Beograda”, kaže Vllasi.

Dodaje da kad god je neko od predstavnika Srba sa Kosova htio dijalog, on je bio neprijatelj Beograda.

“Jedan koji je htio dijalog sa kosovskim institucijama, Oliver Ivanović, i ubijen je jer je htio dijalog. Ubile su ga Vučićeve bande. Ovo što vidimo je apsolutno po nalogu iz Beograda i kad god treba nešto Vučiću on aktivira svoje predstavnike, neki kažu bande. Deset srpskih poslanika u Skupštini Kosova su se povukli i rade po uputama Beograda. Valja podsjetiti na scenario kako je Vučić pripremao ovaj teren za dizanje tenzija. Prvo u okviru kosovske policije oko 500 Srba je napustilo instituciju. Jedan od policijskih starješina bio je premješten na drugo radno mjesto i to je kao bio povod da 500 policajaca vrati uniforme i povuče se iz službe i četiri gradonačelnika. Dalje, treba da se sprovede sporazum iz Brisela sa tablicama Kosova i oni blokiraju puteve kamionima. Sada po Ustavu Kosova morali su biti raspisani izbori za 4 gradonačelnika i Srbi dobijaju naloge da ne izlaze na izbore”, kaže Vllasi.

Kaže da su Srbi izašli na izbore imali bi svoje predstavnike jer su većina u tim opštinama, ali su na izbore izašli samo Albanci i izabrali svoje predstavnike.

“Vučić izvodi opet svoje bande koje napadaju KFOR. KFOR je uvučen u nerede jer su bili napadnuti kako bi krenuo da tuče građane. To su čiste laži. Ja sam pratio šta je sinoć Vučić rekao i to su laži. Niti je kosovska policija napala građane niti je bila tamo, nit je KFOR napao građane, nego su napadnuti. Vučiću treba da bude jasno, na taj način napadajući vojnike KFOR-a i oni što ih huška Vučić, napali su NATO. Treba osuditi one koji su izazvali nasilje i palili policijska kola, vojnike, novinare. Oni su ti izgednici i kosovske vlasti treba da prate situaciju i da nadgledaju da se brinu o javnom redu i miru”, ističe Vllasi.

Spomenuo je da se nikada neće pristati na ultimatum predsjednika Srbije koji želi formiranje Zajednice sprskih opština na Kosovu.

“Vučić postavlja ultimatume i to je uzrok svemu. On to radi da se formira ZSO . Nije sorno da se formiraju opštine sa srpskom većinom. Međutim, Vučić ne krije namjere da ta zajednica bude poseban nivo vlasti na Kosovu nadležan samo za Srbe i da se direktno poveže sa vlastima iz Srbije i da funkcioniše kao srpski entitet unutar Kosova kao imitacija RS u direktnoj vezi sa Vladom Srbije. To nije moguće i to ne odobravaju ni SAD ni EU”, zaključio je Vllasi.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...