Voće i povrće 50 posto skuplje nego 2017.

Preporučujemo

Cijena banana u Federaciji Bosne i Hercegovine u decembru je u prosjeku iznosila 2,10 KM, dok je sada ta cijena povišena za više od 50 posto. Trenutno se banane u Sarajevu mogu kupiti za čak 3,50 KM, dok je njihova cijena u Tuzli nešto niža te iznosi tri KM. U Sarajevu je ta cijena u decembru prošle godine iznosila 2,30 KM, a u Tuzli 1,90 KM. U Mostaru je cijena bila 2,20 KM, a sada je od 2,80 do tri KM.

Puzajući rast

- -

– Krajem 2017. godine zabilježeno je povećanje cijena povrća za 15, a voća za 12 posto u odnosu na godinu ranije. Mi već godinama imamo puzajuće poskupljenje kod većine proizvoda i to bez ikakvog obrazloženja tog poskupljenja. Ljudi se svakodnevno žale na skup život, što potvrđuje i sama činjenica da prosječna potrošačka korpa iznosi oko 2.000 KM, a da je prosječna plata oko 800 KM. To pokazuje da ni dvije prosječne plate nisu dovoljne za normalan život, što nema nigdje u svijetu. Inače se smatra da se sa dvije plate može živjeti pristojno, ali to u našoj zemlji nije slučaj. Što se tiče banana, ne znam razlog za poskupljenje, a nije bilo ni nekih potresa na tržištu koji bi to opravdali, kazao nam je Marin Bago iz Udruženja potrošača Futura iz Mostara.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca prošle godine nabavna cijena kilograma banana iznosila je 1,02 KM, dok je ove godine 1,40 KM. Situacija je ista i sa cijenama banana u drugim zemljama regije. Kao glavni razlozi za ovo navode se elementarne nepogode koje su pogodile područje srednje Amerike.

Region

Tako su, prema informacijama Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, veleprodajne cijene banana u ovoj zemlji zadnjih nekoliko sedmica rasle i do 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine pa je trenutna cijena banana u Hrvatskoj oko 3,60 KM. I na crnogorskom maloprodajnom tržištu banana je u prethodnom periodu dostizala rekordnu cijenu od 3,50 KM za kilogram, a stručnjaci najavljuju da bi cijene mogle rasti i dalje, sve do 1. maja kada se građani više okreću sezonskom voću.

- -

U našoj zemlji nisu samo banane zabilježile rast cijena. Naime, porasla je i cijena grožđa na 9 KM, što je za 4 KM više nego ranije. Porasla je i cijena paprika i patlidžana koji su koštali 3 KM, a sada su oko 5 KM.

Da li će se na ovome stati ili će cijene nastaviti rasti, građanima BiH, i regiona, samo ostaje da čekaju i da vide.

Izvor: Oslobođenje

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...