Vojna parada dalekometnih projektila u Sjevernoj Koreji

Preporučujemo

Sjeverna Koreja planira vojnu paradu na kojoj će biti izloženi dalekometni projektili, a ona je zakazana za osmi februar, dan prije početka Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom PyeongChangu.

Dva diplomatska izvora s velikim znanjem o namjerama Sjeverne Koreje potvrdila su ovu informaciju CNN-u. Cilj vojne parade je da “utjeraju strah Amerikancima”, rekao je jedan od izvora.

- -

Očekuje se da će na paradi biti predstavljeno desetak projektila Hwasong-15 koje imaju interkontinentalni doseg, a Sjeverna Koreja ih je testirala prvi put u novembru. Također nisu isključili nova testiranja u bliskoj budućnosti čime Sjeverna Koreja želi poslati jasnu poruku američkim snagama raspoređenim u regionu.

Ova informacija dolazi nakon Trumpovog govora o stanju nacije.

On je nazvao sjevernokorejski režim “izopačenim”, Trump je Amerikancima poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo “vrlo brzo zaprijetiti našoj domovini” i obećao nastavak kampanje održavanja pritiska kako se to ne bi dogodilo.

“Trebamo samo pogledati izopačeni karakter sjevernokorejskog režima kako bi shvatili prirodu nuklearne prijetnje koju on može predstavljati po Ameriku i naše saveznike”.

Trump je rekao da SAD treba “modernizirati i obnoviti nuklearni arsenal, nadajući se da ga nikada nećemo morati upotrijebiti”. Nuklearni kapaciteti SAD-a moraju biti “tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije”

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...