Volodimir Zelenski uveo sankcije predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu

Preporučujemo

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, uveo je sankcije protiv sirijskog lidera Bashara al-Assada.

Odluka o sankcijama je proglašena predsjedničkim dekretom, a sankcije će biti na snazi 10 godina. Sankcijama se blokira imovina Al-Asada dostupna u Ukrajini i zabranjuju sve trgovinske transakcije.

Osim predsjednika, sankcije su uvedene i protiv 70-godišnjeg sirijskog premijera Husseina Arnousa i ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada.

Bashar al-Assad je 15. marta boravio u službenoj posjeti Rusiji povodom obilježavanja godišnjice od početka ustanka u Siriji. Asad je jedan od najbližih Putinovih saveznika.

Ukupno je na novom popisu sankcija 300 osoba, uključujući tri Sirijca, Rusa i jednog Ukrajinca, Victora Slobolianskog s Krima, koji posjeduje i rusko državljanstvo.

Osim toga, sankcioniran je 141 pravni subjekt, uključujući dva s okupiranog Krima: autonomna neprofitna organizacija Institut za pomorske instrumente i robotiku i Yevpatoriia Aircraft Repair Plant.

Najnovije

Bez pojašnjenja: Zastupnici iz RS-a glasali protiv ratifikacije sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Turskom, je li u pitanju osveta

Bez ikakve rasprave i zvaničnog pojašnjenja, svi zastupnici stranaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasali su...