Von der Leyen: Stojimo uz Ukrajinu bez ikakvih “ako i ali”

Preporučujemo

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je uoči Samita Evropske unije i Ukrajine iduće sedmice da stoje uz Ukrajinu bez ikakvih “ako i ali”.

“Stojimo uz Ukrajinu bez ikakvih ako i ali”, kazala je Von der Leyen u govoru na skupu svoje stranke, Kršćansko-demokratskog CDU-a, u njemačkom Düsseldorfu.

- -

Dodala je da Ukrajina ima bezuslovnu podršku bloka i da zemlja mora nadjačati ruske napade kako bi odbranila evropske vrijednosti.

“Ukrajina se bori za zajedničke vrijednosti, za poštovanje međunarodnog prava i načela demokratije i zato Ukrajina mora dobiti ovaj rat”, naglasila je.

Ona i njezine kolege planiraju Samit EU i Ukrajine 3. februara.

Podsjećamo, u govoru pred globalnim liderima okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu Von der Leyen je rekla da će EU ustrajati koliko god bude trebalo i biti uz svoje ukrajinske prijatelje.

- -

“Isplata prve tranše od tri milijarde eura pomoći Ukrajini od ukupno 18 milijardi eura vrijednog paketa snažna je poruka s ciljem pomoći ukrajinskoj finansijskoj stabilnosti”, rekla je tada.

Najavila je i da će EU nastaviti pomagati Ukrajini da obnovi napajanje strujom, grijanjem i vodom nakon ruskih raketnih napada te da će dugoročno pomagati obnovi zemlje.

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...