Vozači iz BiH biraju duži put do Rusije, na granicama čokolada stoji do 10 dana

Preporučujemo

Šleper pun čokolade i do deset dana čeka na ulazak u Rusku Federaciju, zemlje u tranzitu do Rusije koje pokušavaju otežati prevoz robe, ali i atmosfera u samoj Rusiji zbog rata u Ukrajini samo su neki od svakodnevnih problema sa kojima se vozači prevoznika iz BiH suočavaju prilikom isporuke robe za Rusiju. O izvozu u Rusiju i Ukrajinu nakon početka rata razgovarali smo sa Amerom Subašićem, vlasnikom Duty špeda, najvećeg transportnog preduzeća iz BiH koji izvozi hladni program za Rusiju.

N1: Možete li nam napraviti poređenje prije i nakon početka rata u Ukrajini?

Subašić: Kada poredimo izvoz u Rusku Federaciju sad i prije sukoba u Ukrajini stvari su se zakomplikovale. Radi se o eksplicitnom tržištu koje je uvijek zahtjevalo posebnu pažnju. Mnogo se razlikuje transport na to tržište u odnosu na druga tržišta. Sve zemlje u okruženju koje su članice NATO saveza, koje imaju istorijski animozitet sada su dodatno zakomplikovale situaciju, svi naši kamioni koji tranzitiraju prema Ruskoj Federaciji preko tih zemalja su pod lupom, gledaju da naplate kaznu više.

N1: Kuda idu vaši kamioni za Rusiju?

Subašić: Sada smo ustanovili da idemo najdužim putem Mađarska, Slovačka, Poljska, Litva, Latvija, Estonija i ulazak u Rusiju. Mađari stvarno ne prave problem, Hrvati isto tako, problem počinju od dolaska u Poljsku i tamo dalje?

N1: Šta se događa sa Ukrajinom?

Subašić: Jako smo puno vozili za Ukrajinu prije sukoba, kako je počeo rat, to smo zaustavili. Objektivni su razlozi, sigurnost vozača, ali i vozni park je vrijedan, robe koje vozimo su vrijedne, ni jedno osiguranje ne pokriva ratni sukob.

N1: Kako vozači reaguju kada im se kaže da voze za Rusiju?

Subašić: Nikada nisu vozači bili oduševljeni Ruskom Federacijom, ni prije sukoba, a sada je to još manje. Zbog jako dugog čekanja na graničnim prelazima, velikog gubitka vremena pri ulasku i izlasku iz Ruske Federacije. Otežava i Rusija, ali i druge zemlje koje graniče sa RF, Estonija, Latvija, Poljska prema Bjelorusiji, jer su Bjelorusija i Rusija u bescarinskom režimu.

N1: Možete li nam navesti primjer vozača koji se dugo zadržao, koliko?

Subašić: Posebno se to događa sa robom koja nije pod povlaštenim režimom. Kada čokoladu utovarimo ona stoji po sedam do deset dana na ulasku u Ruskoj Federaciji.

N1: Osjete li vozači u na području Rusije poslijedice rata u Ukrajini?

Subašić: Tamo je kada uđete gdje tenkovi stoje na granici, kada prolazite kroz državu koja je u ratnom sukobu. Osjeti se rat, pogotovo će se sada osjetiti. Imamo informaciju da će od 1.10. biti zabrana da prevoznici iz EU neće moći uvoziti u RF, da će morati pretovarati na ruske prevoznike. To se na nas ne odnosi.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...