Vrhunske predstave na junskom repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

preporučujemo

Narodno pozorište Sarajevo za publiku je u junskom repertoaru pripremilo niz vrhunskih dramskih predstava i koncerata.

Na programu su, između ostalih, komedija “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama” autora Almira Imširevića, rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

Publika će u subotu, 12. juna imati priliku da prisustvuje koncertu “Glas i ples” u izvedbi članova Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na programu su solo pjesme za glas i klavir, domaćih kompozitora Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Đele Jusića, Darija Vučića, Tonija Toplana, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Prebande.

Balet NPS izvest će najljepše numere iz bosanskohercegovačke opere “Hasanaginica”, baleta “Omer i Merima” i “Katarina, bosanska kraljica”…

U srijedu, 16. juna bit će izvedena dramska predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti” u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić.

U toj predstavi igraju: Ejla Bavčić, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava će biti izvedena u znak sjećanja na nedavno preminulu profesoricu, književnicu, dramsku pedagoginju i dramaturginju Ljubicu Ostojić.

U subotu, 19. juna publika će imati priliku uživati u muzičko-scenskoj večeri “U ime ruže” u izvedbi opere i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, uz učešće mladih i perspektivnih glumaca. Na programu će se naći numere iz poznatih baleta, opera i drama “Krcko Oraščić”, “Uspavana ljepotica”, “Šišmiš”, “Aida”, “Figarova ženidba”, “Učene žene”, “Kuga”.

U utorak, 22. juna na repertoaru je predstava “Snijeg”, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Mirsad Tuka, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Aldin Omerović, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Marijana Marić, Paula Grubešić-Mateescu, Hariz Šabanović, Jesenko Matković, Ileś Bečei, Alisa Čajić-Drmać, Adnan Hasković.

U petak, 25. juna bit će izveden Šekspirov komad “Kralj Lear” u režiji Diega de Breae. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Uz prvaka Drame NPS Izudina Bajrovića koji je utjelovio ulogu Kralja Leara za kojeg je višestruko nagrađivan, publika će imati priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković.

Ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo zabilježit će dva gostovanja.

Predstava autora i režisera Saše Anočića “O medvjedima i ljudima” bit će izvedena u subotu, 5. juna na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Narodnom pozorištu Užice.

Goraždani će uživati u komediji rađenoj prema tekstu Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. Predstava će biti izvedena u JU “Centru za za kulturu” Goražde, saopćila je pres služba Narodnog pozorišta.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...