Vrijednost dolara nastavila je dramatično padati a cijena nafte rasti

34

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 43 centa, na 43,37 dolara. U prethodnom je danu pala za 1,9 posto, nakon što je dotaknula najnižu razinu od 10. jula. Na američkom tržištu barel se prodavao po 36 centa višoj cijeni, od 40,28 dolara, dok je u prethodnom danu potonuo 3,3 posto, također nakon najniže razine od 10. jula.

Cijena sirove nafte na londonskom je tržištu bila na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom trećeg zaredom te je na oba tržišta u plusu u odnosu na niske razine u aprilu kada je veći dio svijeta bio pod zaštitnim mjerama zatvaranja zbog korone.

Dolar nastavio dramatičan pad

Dolar je u petak nastavio dramatično padati i na putu je svog najvećeg mjesečnog pada u desetljeću, nakon vijesti objavljene u četvrtak da se američki bruto domaći proizvod srušio za 32,9 posto na godišnjoj razini. To je najveći pad ekonomskih aktivnosti od kada su se počeli bilježiti podaci, odnosno od 1947. godine.

“Globalni poticaji i slabi dolar nastavit će podržavati cijene nafte, budući da se nafta smatra zaštitom u vrijeme inflacije”, rekao je Keshav Lohiya iz Oilyticsa

Strah od novih zatvaranja

Na svjetskom nivou ekonomski izgledi ponovo su se smanjili jer pandemija koronavirusa povećava rizik da će doći do ponovnih zatvaranja i prijeti svakom oporavku, pokazuje istraživanje Reutersa u koje je bilo uključeno više od 500 ekonomista.

Slabije rafinerijske marže u cijelom svijetu, niža potražnja za kineskom naftom i visoke zalihe sirove nafte pritišću pak cijene nafte, rekao je Lohiya.

OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak zbog praznika u muslimanskom svijetu.