VSTV BiH imenovao nositelje pravosudnih funkcija

Preporučujemo

Visoko sudačko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice koja se održava 18. i 19. aprila u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: na poziciju tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Mirza Mutevelić, na poziciju tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Željka Tomić-Anđušić, na poziciju tužitelja Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona Predrag Golubović, na poziciju stručnog suradnika u Općinski sud u Bugojnu Ivan Sokanović.

- -

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: na poziciju suca Okružnog suda u Banjaluci Vesna Mišić, na poziciju suca Osnovnog suda u Gradišci Dragana Skakić, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, piše N1.

Novoimenovani nositelji pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. maja ove godine.

Najnovije

Privatni biznisi političara u RS-u: Neke od najvećih firmi zaradile milione KM, prednjači brat ministra Nenada Nešića

Neke od najvećih privatnih firmi političara u entitetu Republika Srpska zaradile su lani gotovo osam miliona maraka, a među...