Vučić i Kurti u Briselu potpisuju deklaraciju

Preporučujemo

Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaju se 18. augusta u Briselu, a kako saznaje “Nova” na tom sastanku trebalo bi da bude potpisana zajednička deklaracija o rješavanju pitanja nestalih na Kosovu.

Prema informacijama Nova.rs, tekst deklaracije je u dobroj mjeri usaglašen i čeka se trenutak da bude potpisan.

Zvanična agenda sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija javnosti još nije poznata. I dok srpska strana očekuje da se razgovora o problemu sa ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, što je umalo dovelo do nasilja na Kosovu, Kurti je u izjavi za medije naveo da je to za prištinsku vlast gotova stvar.

Kako saznaje “Nova”, u Briselu bi na dnevnom redu, međutim, moglo da bude potpisivanje deklaracije o rješavanju nestalih i to bi trebalo da bude predstavljeno kao veliki iskorak u odnosima dvije strane.

“Tom deklaracijom bi se dala podrška procesu da se nestala lica pronađu i njihove sudbine reše. Taj dokument bi trebalo da potpišu Kurti i Vučić i to bi trebalo da odjeknu u javnosti. Tekst je završen i čeka se trenutak da bude potpisan”, kaže izvor naše lista.

On navodi da bi na jesen trebalo da bude rađeno na pitanju imovine i povratka.

Da se o potpisivanju deklaracije o nestalima razgovaralo u nekoliko ranijih rundi dijaloga u Briselu, kaže za “Novu” Veljko Odalović, predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica. On kaže da je tekst deklaracije u dobroj mjeri bio usaglašen, ali i da je Priština imala neke zahtjeve.

“Da li će to biti potpisano, ja stvarno ne znam. Realno, blizu je. Reč je zapravo o jednoj izjavi predsednika predsednika Vučića i Kurtija o celom procesu rada traženja nestalih, mehanizmu i podršci tom procesu”, navodi Odalović.

Sa prostora Kosova u ovom trenutku vodi se 1.621 osoba kao nestala.

 

 

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...