Vučić napisao komentar za Politico: Priznao političke zablude iz mladosti i osudio “ekstremni nacionalizam”

Preporučujemo

Uticajni portal Politico objavio je jutros komentar pod naslovom “Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere” koji je napisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tekstu Vučić pledira za bližu ekonomsku suradnju država regije, naglašavajući da će to pripremiti zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti te osudio “ekstremni nacionalizam”.

- -

Gorka neprijateljstva su nas uništila

“Budućnost Balkana danas izgleda mnogo svjetlije nego što se moglo predvidjeti prije dva desetljeća”, piše Vučić na početku svog komentara te dodaje da su “Balkanski ratovi iza sebe ostavili 100.000 mrtvih, a milione otjerali iz njihovih domova”.

“Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu vjerovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovjek u to vrijeme nisam vidio što se može dobiti saradnjom nasuprot podjelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cijenu za ekstremni nacionalizam”, piše Vučić , te ističe da se “zajedničkom voljom mogu nadići barijere” i da su se odnosi među zemljama regije “dramatično promijenili u proteklih deset godina”.

Vučić smatra da su lideri u regiji “odlučili učiti na starim pogreškama”, da su nadišli “gorka neprijateljstva koja su nas uništila”, te da sada zemlje Zapadnog Balkana ujedinjuje želja da se priključe Evropskoj uniji. Ističe da članstvo u EU-u “nije cilj samo po sebi”, te da je odgovornost regionalnih lidera “stvoriti uvjete koji će našim zemljama donijeti rast i prosperitet”, a smatra da se to može naročito postići slobodnom trgovinom.

- -

Zajedničko tržište

Predsjednik Srbije zagovara da se na Zapadnom Balkanu stvori “zajedničko tržište”, koje bi udvostručilo strane investicije.

“Ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dijele od zajedničkog napretka, te će učiniti državne granice manje značajnima”, piše Vučić te podsjeća da je “Zapadni Balkan osjetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma”.

Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i “učiniti cijelu regiju stabilnijom”, ali i zaustaviti iseljavanje. Stoga pledira da se ide dalje od CEFTA-e i stvori zona slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu.

“Svi mi želimo poboljšati živote našim ljudima. Taj cilj možemo postići samo kroz bližu ekonomsku saradnju”, zaključuje Vučić svoj komentar u Politicu, prenosi Index.hr.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...