Vučić o Rezoluciji o Srebrenici: Nama izgledi nisu veliki

Preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u jutarnjem programu RTS-a, gdje je govorio o aktuelnim temama.

U Strazburu počinje proljetno zasjedanje Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope na kome će se, između ostalog, voditi debata o zahtjevu Kosova za članstvo. Na početku gostovanja govorio je o Rezoluciji o Srebrenici.

- -

“Nama izgledi nisu veliki. Mi smo dobili zvaničan stav da će da lobiraju i da se bore za tu rezoluciju. Moraćete da se borite, jer ćemo i mi da se borimo. Suprotstavićemo im se snažnije nego što misle. Što se tiče Vijeća Evrope, tamo negdje piše da je ZSO trebalo da se formira prije 11 godina. Svi su rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira. Postoji šansa da se razmisli o odlaganju zahvaljujući francuskom zalaganju. Ja sam poslao mnogo pisama. Žele da se naš odnos promijeni, pa su spremni da razgovaraju o kompromisu. Po tom pitanju nema kompromisa. Nije problem, uradite to na silu, kao i uvijek, ali ćete se suočiti s tim da neće biti jednoglasno. Nama ruski prijatelji kažu da su otvorili Pandorinu kutiju”, rekao je Vučić.

On je dodao da je i Turska sponzor rezolucije protiv Srbije.

“Kako ćete da objasnite da nije genocid nad Armenima koji su Turci pobili. I oni su naravno protiv nas… Pošto sam shvatio da NATO zemlje ne mogu da nas pobjede osim kad se skupe zajedno sa islamskim, odlučio sam da pošto su nam ovo lijepo sve napravili zbog civilizacijskih vrijednosti, mi ćemo sada da biramo da budemo nestalna članica Vijeća Evrope. Dobićemo tri puta više glasova nego druge dvije zemlje iz NATO koje su se kandidovale”, najavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je naglasio da NATO ima prednost jedino zbog islamskih zemalja.

- -

“Time poručujemo da jedna mala slobodarska zemlja štiti svoj integritet. Mi smo pričali o svemu. Ko govori o zločinima na Srbima, došao da položi cvijet bilo gdje?”, upitao je Vučić.

Vučić je naveo da danas ide u Mostar, dok 20. aprila posećuje New York, dok je već 22. sjednica Vijeća Evrope o Kosovu.

“Ako mislite da nije sve u vezi sa Kosovom pogledajte samo sve novine danas u regionu. Jeste primjetili nešto čudno? Suština je u tome da su svugdje izašli istovetni tekstovi o rafalima. To vam je ta ista organizacija, slični vlasnici, ali dominatan uticaj spolja. Riječ je o tome kako “Srbija krši pravila nabavkom rafala”… Treba reći da ni jedan takav tekst nije izašao kada je Hrvatska nabavila nekoliko komada polovnih rafala. Niko nije rekao da je to kršenje stabilnosti i nešto loše, ali onda kada Srbija kao jedina neutralna zemlja želi da pokaže da je tvrd orah i da nikoga nismo napali, ali baš ih briga. Što manje istine to više ovakvih floskula i napada”, rekao je Vučić.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...