Vučić o Zvizdićevoj izjavi “da respektuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak”

Preporučujemo

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, reagovao je na izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je prije nekoliko dana kazao “da respektuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak”. Zvizdić je to izjavio kao odgovor na, kako je naveo, Vučićevu izjavu da respektuje BiH, ali da voli Republiku Srpsku.

“Ja nisam ništa skoro govorio, ali valjda je to u jeku izborne kampanje, gospodin Zvizdić valjda misli da ima potrebe da pokazuje mišiće pa da govori kako šalje odgovore Vučiću. Ja nemam ništa protiv toga, svako ima pravo da voli šta, gdje, koga, kako i koliko želi. Osim što mu moram da ukažem na nešto pošto on nije pravnik pa to izgleda ne razumije baš najbolje. Nije ista, nije ni slična ustavno-pravna regulacija Republike Srpske i raško-polimske oblasti ili Sandžaka kako to nazivaju Bošnjaci. Nije ni slična. Time je, možda gospodin Zvizdić šalje neku drugu poruku kako bi želio da ni Republike Srpske ne bude ustavno-pravno regulisane na način na koji nije ni oblast o kojoj je on govorio. To ne bi bila dobra poruka”, kazao je Vučić, prenosi N1.

- -

Kako je kazao, ne treba praviti ustavno-pravne jednakosti gdje ih nema.

“Ja mu želim da tu svoju ljubav iskaže time što će da grade vrtiće, da grade škole u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, gdje god žele, da daju ime tim vrtićima ime ‘Bosna i Hercegovina’. Mi ćemo to sa oduševljenjem da dočekamo i sa oduševljenjem da prihvatimo, kao što to činimo na teritoriji BiH. Mislim da bi to bila izvanredna pomoć i ja znam šta on najviše voli i koga on najviše voli u Srbiji, to je u redu, samo nemojte da pravite te ustavno-pravne jednakosti gdje ih nema”, naveo je predsjednik Srbije.

Kako je naveo, Zvizdićeva izjava je pokazatelj kako bi se svi drugi ponašali da su u njihovoj poziciji.

“Samo je to važna stvar, jer na njih bi posebno ljudi u BiH trebali da budu veoma, veoma osjetljivi. Ja nisam, što se mene tiče, može da kaže šta hoće. Ali, oni bi morali zbog Dejtonskog sporazuma zbog međunarodno-pravnog ugovora, zbog svega da budu malo pažljiviji u izjavama koje daju. Raško-polimska oblasti ili Sandžak, kako god da je nazovete, nije entitet u Srbiji. Republika Srpska jeste. To je ta mala razlika i bilo bi dobro da je gospodin Zvizdić primjeti. Ali nam je to pokazatelj kako bi se svi drugi ponašali da su u našoj poziciji”, kazao je Vučić odgovarajući na izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je prije nekoliko dana kazao “da respektuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak”.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...