Vučić poručio da Beograd nikoga ni za što neće moliti

Preporučujemo

Srbija na putu eurointegracija mora odraditi svoj dio posla i zna da treba poboljšati vladavinu prava i slobodu izražavanja, ali ne želi nikoga ni za što moliti, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za francuski list “Le Monde” ocijenivši da će se Beograd u pregovorima s Kosovom tek naći pred najtežim izazovima.

– Moj pristup se razlikuje od pristupa premijera Albanije Edija Rame. Ne želim ništa da molim. Mi moramo raditi svoj dio posla, moramo napredovati zbog sebe -, rekao je Vučić u intervjuu za francuski “Le Monde”, prenosi Hina.

- -

Ekonomski napredak Srbije pozdravila je i Europska komisija, istaknuo je i dodao da u Beogradu točno znaju što ih očekuje.

– Znamo što treba poboljšati: vladavinu prava i slobodu izražavanja -, rekao je Vučić i poručio da je Srbiji potrebno više stranih ulaganja.

Komentirajući poruku francuskog predsjednika Emanuela Macrona s nedavnog summita u Sofiji da su EU potrebne reforme prije nego li primi nove članice, Vučić je ohrabrujućim nazvao ono što je čuo od Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel.

– Naravno, nitko nije toliki entuzijast koliko bismo mi to željeli na Balkanu. To je realnost. Francuski predsjednik mi je izgledao pozitivno, iako je govorio o potrebi da se ojača EU prije razmatranja prijema novih članica. On je pravi lider upravo zato što je u stanju da kaže teške stvari -, ocijenio je Vučić.

- -

Srbijanski šef države je za pariški “Le Monde” rekao da Beograd u odnosu s Prištinom “najteže tek čeka”, te da za Balkan sve postaje moguće ako se postigne mir.

– Upravo to me opsjeda, a ne ono što misle drugi, Europljani -, izjavio je Vučić i poručio da će na kraju “svi morati napraviti ustupke”.

Vučić je izbjegao izravan odgovor na pitanje mogu li ustupci dosegnuti do točke da Beograd prizna neovisnost Kosova, prenosi Fena.

– Ne želim komentirati tu temu” i to bi “narušilo” pregovaračku poziciju Beograda, rekao je pa dodao:

-Ali, spremni smo razgovarati o svemu što nas može dovesti do kompromisnog rješenja.

– Mnogi ljudi u mojoj zemlji, čak većina mojih sunarodnjaka, više vole da taj konflikt ostane zamrznut. Oni čekaju da neko čudo stigne iz Rusije, Kine, Indije… Nikada nisam ohrabrivao takva stajališta -, citiraju beogradski mediji Vučićeve ocjene u izvacima iz intervjua francuskom dnevniku.

– Riječ je o sudbini stotina tisuća ljudi, o stoljetnom teritorijalnom sukobu. To je ključno, ako to pitanje ne bude riješeno, Srbija neće imati budućnost -, rekao je Vučić u intervjuu koji je u pariškom “Le Mondeu” objavljen pod naslovom: “Kosovo: Srpski predsjednik spreman razgovarati o svemu”.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...