Vučić: Srbija ne namjerava uvoditi sankcije Rusiji

Preporučujemo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako Srbija ne namjerava uvoditi sankcije Rusiji uprkos pritisku međunarodnih zvaničnika, jer bi to bilo nepravedno prema ruskom narodu.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022., Srbija se pridružila rezolucijama u UN-u kojima se osuđuje agresija na tu zemlju i podržava njezina teritorijalna cjelovitost. No Srbija se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije objašnjavajući to svojim tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima, jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

- -

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako je na početku sukoba u Ukrajini, rekao da ne zna kako će se događaji razvijati pa je na državnom nivou donijeta odluka da Srbija osudi sukob, kao i svi drugi, ali kako je stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.

“To sam tada rekao, jer iz vlastitog iskustva znamo kakav je osjećaj kada vam se uvedu sankcije. Imamo prijateljski narod i bilo bi nepravedno tako postupati prema ruskom narodu”, kazao je Vučić u intervjuu za TASS.

Vučić je kazao kako Srbija namjerava braniti takvo stajalište što je duže moguće kao i prethodne dvije godine, ali kako s obzirom na međunarodni pritisak ne može jamčiti hoće li Srbija promijeniti odluku o neuvođenju sankcija Rusiji.

“I dalje ćemo se truditi braniti svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspjeli dvije godine. Hoćemo li to nastaviti raditi ne znam, ali se nadam”, rekao je Vučić.

- -

 

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...