Vučić: Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija

Preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti u Palati “Srbija”, predstavlja detalje plana za implementaciju sporazuma o Kosovu, o čemu se juče razgovaralo u Ohridu.

Vučić je rekao da dolaze do jednog člana – svi žele da se riješi problem nestalih osoba, svaka majka želi da zna gdje joj je dijete zakopano ili da li je živo.

“Priština je do sada to koristila kao pritisak za ratnu odštetu, koju bi tobože Srbija trebalo da prati“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima iza svega stoji neki trik.

„Želimo da sarađujemo sa Albancima, ne treba da pravimo zidove. Do sada je konsolidovana lista nestalih lica“, kaže Vučić.

Pojasnio je zašto je Zajednica srpskih optina važna za srpski narod. Kaže da svi ljudi koji žive južno od Ibra, svi žive kao u getu.

“Bez obzira što imaju veliku zdravstvenu ustanovu koju gradimo u Gračanici, svi žele da se dokopaju Severne Mitrovice”, kaže Vučić.

Vučić je kazao da su rundu dijaloga evropski i svjetski moćnici napravili medijski veoma prominentnom i važnom.

“Razgovori nikada nisu laki, jer riječ je o stranama koje su i dalje suprotstavljene i imaju suprotstavljene interese“, istakao je Vučić.

Vučić je pročitao implementacioni aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i istakao “da mi više ne zavisimo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promjena, već i od onoga što smo spremni sami da uradimo kada je riječ o evropskom putu.”

Ističe da nije potpisao sporazum zbog nekoliko stvari.

“Prije svega, jer je Republika Srbija međunarodno-pravno priznata država, dok takozvano Kosovo nije. Ne želim da pravim međunarodni sporazum sa Kosovom“, objavio je Vučić.

Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija, poručio je.

O konsultacijama sa poslaničkim grupama: Uputiću poziv svima

Narednih dana ću pozvati na konsultacije ko hoće da dođe, uputiću poziv svima, najavio je Vučić.

“Biće i onih koji će željeti da čuju detalje o kojima ne mogu da govorim javno“, rekao je.

Najavio je da će uskoro razgovarati sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i da će posjetiti i Kosovo.

“Juče smo 12 puta mijenjali tekst”

Vučić je istakao da Šolc-Makron plan nije pregovaran, već da se juče pregovarao implementacioni plan.

Kada je riječ o implementacionom planu, juče su, kaže, 12 puta mijenjali tekst.

“Srpski upravljački tim će morati da iznese svoj prijedlog na najvišem nivou dijaloga”, naveo je Vučić.

“Za nas je mnogo važno da kreiramo ambijent da Srbi budu bezbjedni, u kojem će naš narod svuda da ima mir, i u kojem ćemo uvijek da sačuvamo državu i Ustav“, istakao je.

“Ahtisarijev plan nas ne zanima, ZSO mora da se formira po već potpisanim sporazumima”

Vučić je poručio “da nas ne zanima Ahtisarijev plan, da ga Srbija nije potpisala”.

“Vidjeli ste kada je završen sastanak, nijednu lošu riječ nisam rekao o drugoj strani. Ali Kurti se pojavio i rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. To nas ne zanima, mi nismo usvojili Ahtisarijev plan, i on nije dio dijaloga. Kurti je iznio svoja tri stuba, koja nisu prihvaćena, za formiranje ZSO. Ja sam rekao da nije problem, i da mogu da odem odmah. Oni imaju potpise ovdje, na četiri sporazuma koja se tiču ZSO. Mi imamo potpise. Negdje Tačija, negdje Mustafe. Negdje Dačićev, negdje moj potpis, 2015. godine. I posebno je važan dokument iz 2015. godine, koji govori o principima”, istakao je Vučić.

U Ohridu je juče održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati dio dogovora za obje strane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić poslije maratonskih razgovora.

Ni danas nisam ništa potpisao, istakao je Vučić sinoć.

Najnovije

Predsjednica Evropskog parlamenta poručila Krišto: Sankcije Rusiji i Bjelorusiji provedite do kraja

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, jučer i danas boravi u Briselu gdje će obaviti niz sastanaka...