Vučićev eksperiment propao: U Vranju bez posla ostaje 1.200 radnika

preporučujemo

Poslije pet godina rada kompanija Geox zatvara fabriku obuće u Vranju, a bez posla ostaje 1.200 ljudi, potvrdili su za Danas doskorašnji radnici u ovoj italijanskoj firmi.

– Definitivno su nam danas poslodavci saopštili da se fabrika zatvara i da se mašine pakuju – kaže za Danas jedan od radnika koji je pet godina proveo u Geoxu, navodeći da će „narednih dana biti više informacija“. On kaže da je odluku o definitivnom odlasku Italijana iz Vranja „znala i premijerka Brnabić, ali nije bila spremna da svoju posjetu jugu Srbije obilježi tom katastrofalnom viješću“.

I drugi radnici s kojima je Danas stupio u kontakt, potvrdili su činjenicu da se fabrika definitivno zatvara. Isti izvori za ovaj list prenose i informacije iz krugova bliskih menadžmentu fabrike da Geox neće mašinski park iz Vranja seliti u Albaniju, a moglo se čuti i to da turska kompanija Teklas koja posluje u Vladičinom Hanu „nije zainteresovana za preuzimanje fabričke hale u Industriskoj zoni Bunuševac koja će do daljnjeg ostati prazna jer je u vlasništvu Italijana.“

Na odlazak jedinog stranog investitora iz centralne opštine Pčinjskog okruga ukazalo je i to da je juče ujutru zatvorena i autlet prodavnica u centru Vranja, gdje su prethodnih dana vladale velike gužve jer su po cijeni od dvije do pet hiljada dinara prodavani modeli muške i ženske obuće i patika koje inače u redovnoj prodaji koštaju od 80 do 120 eura.

Kompanija Geox svoju fabriku u Vranju otvorila je u zimu 2015. godine u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Vlada Srbije je subvencionisala italijansku kompaniju sa po 9.000 eura po svakom radniku, a na zahtjev Geoxa država je odobravala dodatna finansijska sredstva, pa gruba računica govori da je građane Srbije ovaj eksperiment koštao između 12 i 14 miliona eura.

Za to vrijeme radnici zapošljeni u ovoj fabrici, od kojih je većina sa ne malim iskustvom u radu u obućarskoj industriji, bili su izloženi nehumanim uslovima rada, neplaćanjem prekovremenog rada, kao i zaradama koje su bile između 35.000 i 40.000 dinara.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...