Vučićeva muka, Dodikova buka

Preporučujemo

Piše: Muharem CERO

Učestalost, što javnih, što tajnih, sastanaka Vučića i Dodika srazmjerna je dinamici i modalitetima rješenja kosovsko-srbijanskih traganja u prihvatanju i priznanju državnosti Kosova. Takav bješe i nedeljni beogradski sastanak.

Naučeni na trampavost balkanskog političkog spinovanja i ovoga puta ne treba “progutati” saopštenje o navodnim razgovorima o “putnom uvezivanju Srbije i Republike Srpske u nadolazećem vremenu.”

Tek sadržina intervjua Dodika “Sputnjiku” otkriva da je razgovor bio posvećen upravo kosovsko-srbijanskoj Vučićevoj muci i iznalaženju strategije i taktike za njeno prevazilaženje. Ponovo, kao i ranije, je Vučić posegnuo za svojim ukućnim, vrtnim pautljkom Dodikom.

Jače nego ranije Dodikova buka u javni prostor unosi prijetnju institucionalne disolucije Bosne i Hercegovine, a što garnira paketiranjem statusnog pitanja Kosova i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

U regionalnim i međunarodnim političko-diplomatskim kuloarima već neko vrijeme se pokušava iznaći rješenje Vučićeve muke na način koji bi ga ostavio “u igri”, a privolio na nedvojbeno i jasno priznanje kosovske državnosti. Ponuđeno moguće rješenje bi podrazumjevalo slabašni kompromis prikazati velikom pobjedom Vučić-Dačić politike.

To definitivno više nije model autonomije Zajednice srpskih opština. Poučeni bosanskim iskustvom kosovski lideri razložno takvo rješenje ne mogu i neće prihvatiti.

Namjerom ojačavanja nekih drugih (teritorijalnih) modaliteta Dodik (po Vučićevom nalogu) grubo, surovo i vrlo jasno na srbijanski politički tas stavlja na novo državno-pravni status bh. entiteta Republika Srpska i pretpostavlja ga moćnim političkim oružjem u kosovskom pitanju.

Ovoj ponudi po prvi put pridodaje, dosta realnu, prijetnju disolucije (raspada) institucija države Bosne i Hercegovine. S obzirom da je prijetnja izrečena pred same izbore u BiH, ona je tim realnija i ne treba je zanemariti. Novi kontekst međunarodno-političkih odnosa ne samo na Balkanu i u regiji, nego i mnogo šire ponovo prijeti relativiziranju bosanske državnosti, ali i ohrabruje u neuspjeh dobro osmišljenog scenarija. Ne samo iz srpsko-srpske kuhinje.

Tek obnovljeni američki interes i njen povratak u Bosnu jamči definitivan krah i poraz svakovrsnog antibosanskog manevra prepoznatog u teritorijalnom namirivanju gubitnika preko bosanskog suvereniteta.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...