Vukanović o Zakonu o ćirilici: Vlast se zaletila k‘o prase u surutku

preporučujemo

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su određenim odredbama Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma RS-a povrijeđeni vitalni nacionalni interesi hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Sporni zakon usvojen je u NSRS-u 15. septembra na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri, iako su mnogi upozoravali da će Zakon zbog toga pasti ili na Ustavnom sudu RS-a ili na Ustavnom sudu BiH. To je ujedno vratilo i staro parlamentarno pitanje: da li je Narodnoj skupštini RS-a potrebno toliko zakona koji se usvajaju po hitnoj proceduri?

Poslanici opozicije godinama upozoravaju da vlast manjak stručnosti brani hitnim procedurama. Zbog toga se, kaže poslanik Nebojša Vukanović, donose i loši i nakaradni zakoni koji padaju na prvim pravosudnim instancama.

– Gotovo nikada nema potrebe da se ide u hitnu proceduru, a vlast gotovo uvijek u hitnu proceduru leti kao prase u surutku. Samo gledaju kako da što lakše otaljaju i kako da što prije završe poslove koje su dogovorili. Ovaj zakon čak nije došao ni do Ustavnog suda BiH. Toliko o kvalitetu hitne procedure – kazao je Vukanović.

Podsjećamo, u saopštenju Ustavnog suda RS-a se navodi da se Zakonom favorizuje upotreba ćiriličnog u odnosu na latinično pismo time što je predviđeno da se za kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava određuje korišćenje ćiriličkog pisma, kao i da su predviđene kazne ukoliko se postupi suprotno.

Pročitajte:  Nebojša Vukanović u Podgorici branio “volju naroda”

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...