VW otvara novi proizvodni pogon u Turskoj

Preporučujemo

Posljednjih nekoliko mjeseci čelnici VW su pregovarali sa vlastima Turske i Bugarske, dok je kratko u priči bila i Srbija. Prvi čovjek VW  boravio je nedavno u Turskoj i sa predstavnicima zapadnog regiona Manise i prijestonice Ankare razgovarao o infrastrukturnim pitanjima. Turska je imala veliku podršku od države Katar, koja je jedan od suvlasnika VAG sa 14,6 posto akcija i 17% prava glasa.

VW će fabriku napraviti u Izmiru, a njemačka grupacija je već odlučila šta će u njoj da proizvodi.

- -

Prema posljednjim informacijama tu će se praviti novi kompaktni SUV-ovi Volkswagenovih podbrendova Škode i Seata, Karoq i Ateca. Iz Škode su u martu izjavili da su mogli da prodaju 100.000 vozila više prošle godine da su imali veće proizvodne kapacitete.

Osim toga, VW Grupa će rasteretiti svoje pogone iz centralne evrope koji će se fokusirati na pravljenje električnih vozila. Godišnji kapacitet fabrike u Izmiru biće 350.000 vozila, a početak proizvodnje se očekuje za dvije-tri godine.

Njemački mediji najavljuju da će VW u novu fabriku uložiti dvije milijarde eura.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...