Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Preporučujemo

Na Wall Streetu su berzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči početka sezone poslovnih izvješća kompanija, ali i objave podataka o inflaciji i poruka iz Feda.

Dow Jones skliznuo je 117 bodova ili 0.34 posto, na 34.378 bodova, dok je S&P 500 pao 0.24 posto, na 4.350 bodova, a Nasdaq indeks 0.14 posto, na 14.465 bodova.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u komunikacijskom.

Posljedica je to opreza ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvješća JPMorgana, a potom i drugih velikih banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29.6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će u srijedu biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji bi mogli pojasniti kada će američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje.

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...