Wall Street pao nakon ostavke ekonomskog savjetnika Trumpa

Preporučujemo

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, ali, nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks pao je više od jedan posto jer je Gary Cohn, glavni ekonomski savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i zagovornik slobodne trgovine, podnio ostavku.

Dow Jones ojačao je jučer devet bodova ili 0,04 posto, na 24.884 boda, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 2.728 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 7.372 boda.

- -

Rast tih indeksa tokom redovnog trgovanja podržala je nada ulagača da Trump neće uvesti carine na uvoz čelika i aluminija, nego da su te njegove najave samo taktika u pregovorima o trgovini.

Ali, trgovalo se nesigurno jer je, uprkos pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci taj prijedlog, Trump poručio da ostaje pri planu o uvođenju carina i da “trgovinski ratovi nisu tako loši”.

“Tržište ne voli nesigurnost, ono želi čuti hoće li biti ovako ili onako. Ako se naša najveća strahovanja potvrde, tržište bi moglo pasti čak i više nego prošle sedmice. Isto tako, tržište bi moglo porasti ako se pokaže da neće biti trgovinskih ratova”, kazao je Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Prošloga četvrtka su vodeći indeksi na Wall Streetu oštro pali, nakon što je Trump najavio carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto jer je to izazvalo strahovanja od rasta inflacije u SAD-u, povećanja troškova poslovanja kompanija u pojedinim sektorima i izbijanja trgovinskih ratova.

- -

Ali, početkom ove sedmice tržište je nadoknadilo dio tih gubitaka jer su ulagači vjerovali da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

Međutim, nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks potonuo je više od jedan posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu u srijedu.

Posljedica je to vijesti da je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Gary Cohn, koji je poznat za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj administraciji, iznenada podnio ostavku.

Cohn nije javno obrazložio ostavku, ali iz Bijele kuće potvrđuju da je sukob oko carina pridonio njegovoj ostavci, ali poručuju i da to nije jedini razlog.

Osim pada S&P 500 terminskog indeksa, pod pritiskom se odmah našao i kurs dolara jer na tržištima vlada velika nesigurnost, piše jutarnji.hr.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...