Washington zadovoljan rezultatima referenduma u Makedoniji

Preporučujemo

Sjedinjene Američke Države (SAD) izrazile su zadovoljstvo rezultatima jučer provedenog referenduma u Makedoniji i poručile da očekuju punu implementaciju grčko-makedonskog sporazuma iz Prespe, javlja Anadolija.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK) na jučerašnji savjetodavni referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i EU izašlo je 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo “za”.

- -

Američki State Department pozdravio je podršku koju su građani Makedonije iskazali na referendumu o prihvatanju sporazuma s Grčkom i otvaranju vrata za ulazak Makedonije u Evropsku uniju i NATO.

“SAD snažno podržava implementaciju grčko-makedonskog sporazuma, čime će Makedonija zasluženo biti dio EU-a i NATO-a, a time će doprinijeti stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji“, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Zvanični Washington također, je poručio liderima političkih partija da tokom parlamentarne procedure usvajanja sporazuma s Grčkom pokažu državničke, a ne partijske stavove.

“Pozivamo političke lidere da dobro razmotre ovu historijsku priliku koja im se pruža za ulazak zemlje u euroatlantske institucije“, poručeno je iz Washingtona.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...