- Advertisement -

Weber: Preokret politike SAD ili guranje “prljavog deala” oko Izbornog zakona

Preporučujemo

Bodo Weber, analitičar i politolog u Newsroomu N1 televizije komentarisao je aktuelna dešavanja u BiH. O posjeti Samanthe Power je istakao da nije jasno šta se može očekivati.

Nažalost cijele prošle godine kada smo očekivali od Bidenove administracije da će okrenuti novu ploču i zaustaviti destruktivnu politiku Trumpove administracije. Vidjeli smo u nesretnim pregovorima više nastavak politike, nego neki preokret i nejasno da li postoji određena politika SAD-a prema Zapadnom Balkanu  rekao je Weber.

Govoreći o sankcijama SAD, kazao je da su nas te dvije odluke ostavile više zapitanima nego što su dale odgovor da li je zaokret američke politike prema secesionističkim težnjama ili manevar oko “prljavog deala oko izbornog zakona”.

Kazao je kako očekuje i sankcije Brisela, ali ne ovog mjeseca.

Ako budu uvedene bit će subsencionalne, nego američke sankcije i tzv. restriktivne mjere  dodao je.

O eventualnim sankcijama Njemačke, kazao je kako je “jasno da ne postoji konsenzus”.

– Ovo nije kraj pokušaja ili guranja i insistiranja da se uvedu sankcije. Sigurno da će taj pritisak rasti što smo bliže Dodikovim težnjama i prenosu nadležnosti. One bi svakako bile učinkovite ukoliko su združene, a ne svaka članica posebno  istakao je Weber.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...