West Ham u središtu skandala: Čelnici Čekićara ne žele afričke nogometaše jer prave haos u svlačionici

Preporučujemo

Vodstvo West Hama našlo se u središtu skandala nakon što su procurili mailovi u kojima u međusobnoj komunikaciji i pregovaranju s raznim menadžerima otvoreno govore da ne žele još afričkih igrača u timu jer “izazivaju haos” u svlačionici.

Do spornih poruka došao je Daily Mail koji je zatražio komentar od klupskog sportskog direktora Tonyja Henryja te dobio šokantno priznanje.

- -

“Istina je. Želimo smanjiti broj afričkih igrača u timu. Oni stvaraju haos i strašno se loše ponašaju ako nemaju minutažu koje misle da bi trebali imati. Meni ih je dosta”, rekao je Henry.

On je 27. januara poslao mail jednom saradniku i menadžeru jednog igrača koji se nudio klubu, čiji je identitet Daily Mail zaštitio pod uvjetom da objavi priču, prenosi index.hr.

“Ne trebaju mi novi afrički igrači, a taj nije ni dovoljno dobar. Poslao sam Thomasa da ga gleda prošle sedmice i nije bio zadovoljan. Ako ga Palace uzme, neka im je sa srećom. Meni ih je dosta”, napisao je Henry.

Prema pisanju Daily Maila, Henry je poslao nekoliko sličnih poruka menadžerima širom svijeta, a na pitanje novinara je li to neka nova klupska politika, odgovorio je:

- -

“Jest. Imali smo trojicu jako problematičnih Afrikanaca u timu. Gledajte, nema to nikakve veze s rasizmom. Samo smatramo da oni često unose nemir u ekipu. Imali smo strašno puno problema s Diafra Sakhom, ali on je, hvala Bogu, otišao. Mi nikoga ne diskriminiramo. Evo, nude nam se neki ruski igrači, ali ja ih ne želim jer smatram da se teško prilagođavaju na engleski stil života, kao i Italijani. Kad imate nekoliko tih Afrikanaca na okupu, oni se udruže i nastupa haos. Kad ne igraju, samo traže nove ugovore. To ne znači da to ne bi bio slučaj i s engleskim igračima. No s ovima je puno češće”, branio se Henry.

U West Hamu trenutno igraju trojica nogometaša iz Afrike, Arthur Masuaku (DR Kongo), Cheikhou Kouyate (Senegal) i Angelo Ogbonna (Nigerija). Da je u toku tendencija rješavanja igrača s crnog kontinenta govori i činjenica da su se ove sezone riješili Diafre Sakha, Andrea Ayewa, a otišao je i Sofiane Feghouli.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...