WHO: Jako smo zabrinuti zbog epidemiološke situacije u Europi

preporučujemo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) “jako je zabrinuta” zbog širenja covida-19 u Europi, dok se kontinent bori s novim valom infekcija, kazao je u subotu za BBC šef Ureda WHO-a za Europu Hans Kluge.

Kluge je upozorio da bi oko 500 hiljada smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do marta, ako se odmah ne poduzmu hitne mjere.

Kluge je kazao da bi obveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije. Nekoliko europskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze, zbog čega su uvedena djelomična ili potpuna zatvaranja.

Šef regionalnog ureda WHO-a smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio vakcinisanih i dominacija zaraznije, delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju. Pozvao je na povećanje broja vakcinisanih, implementaciju osnovnih javnozdravstvenih mjera i novih načina liječenja kako bi se suzbilo širenje.

“Covid-19 je opet postao glavni uzrok smrti u našoj regiji”, kazao je Kluge za BBC, dodajući “da znamo što je potrebno napraviti” za borbu protiv bolesti.

Austrija je u petak postala prva europska zemlja koja je najavila da će vakcinisanje protiv covida-19 postati zakonski obvezno. To bi pravilo trebalo stupiti na snagu u februaru.

Brojne druge europske zemlje također uvode nove mjere, dok broj slučajeva raste. Zemlje poput Češke i Slovačke uvele su nove restrikcije za stanovnike koji se nisu vakcinisani protiv covida-19.

U nizozemskom Roterdamu su tokom noći izbili nasilni protesti protiv vladinih planova za dodatne restrikcije i zabranu vatrometa za Novu godinu, na što je policija odgovorila pucanjem.

Njemački je ministar zdravstva Jens Spahn kazao da se Njemačka nalazi u “izvanrednom stanju” te je odbio isključiti mogućnost uvođenja novog lockdowna u zemlji.

Velika Britanija je, ipak, u petak zabilježila 44.242 nova slučaja zaraze covidom-19. Britanska je vlada više puta poručila da neće uvesti lockdown, ali nije otklonila mogućnost novih restrikcija kako bi se zaštitio zdravstveni sistem. U tom bi se slučaju razmatralo uvođenje covid-potvrda za aktivnosti u zatvorenom i obvezno nošenje maski u nekim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...