WHO pozvao da se poveća porez na alkohol i zaslađena pića

Preporučujemo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala države da povećaju poreze na alkohol i zaslađena bezalkoholna pića.

Posljednji podaci ove organizacije kazuju da je niska globalna stopa poreza na spomenuta pića te da većina država ne koristi poreze za podsticanje na zdraviji način života.

WHO je ukazao da godišnje od alkohola premine 2,6 miliona ljudi širom svijeta te da godišnje od nezdrave ishrane premine više od osam miliona ljudi. Smatraju da će se broj preminulih smanjiti avedenim oporezivanjem.

Napomenuli su da polovina država koje oporezuju zaslađena pića također oporezuju i vodu, što nije WHO-ova preporuka. Naglasili su da 108 država ima neku vrstu poreza na zaslađena pića te da prosječan iznos ovog poreza na globalnoj razini čini samo 6,6 posto od ukupne cijene zaslađenih pića.

Najmanje 148 zemalja oporezuje alkoholna pića. Međutim, u najmanje 22 zemlje, od kojih je većina u Evropi, vino je oslobođeno od oporezivanja. Prosječan iznos poreza na pivo, kao najprodavanijeg alkoholnog proizvoda, na globalnoj razini čini 17,2 posto od ukupne cijene.

WHO je podsjetio i na istraživanje iz 2017., a kojim je utvrđeno da bi se porezima kojima bi alkohol bio skuplji za 50 posto doprinijelo sprečavanju 21 milion smrtnih slučajeva za 50 godina te bi se ostvarili dodatni prihodi od skoro 17 biliona dolara. Riječ je o iznosu za koji su naveli da je jednak ukupnom državnom godišnjem prihodu osam najvećih ekonomija svijeta.

“Oporezivanjem nezdravih proizvoda stvara se zdravije stanovništvo. Ima pozitivan učinak u cijelom društvu – bit će manje bolesti i vlade će imati više prihoda za pružanje javnih usluga. Kada je u pitanju alkohol, njegovim oporezivanjem se doprinosi sprečavanju nesreća u saobraćaju”, izjavio je dr. Rudiger Krech iz WHO-a.

Ukazali su da su države poput Litvanije, koja je 2017. povećala porez na alkohol, smanjile stopu smrtnosti i nasilja povezanog s alkoholom. Litvanija je ovim porezom povećala državne prihode sa 234 miliona eura u 2016. na 323 miliona eura u 2018. Osim toga, registrovala je smanjenje broja smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom. Taj broj je 2016. iznosio 23,4 na 100.000 ljudi, dok je 2018. iznosio 18,1 na 100.000 ljudi.

WHO se također poziva na istraživanja prema kojima se oporezivanjem alkohola i zaslađenih pića doprinosi smanjenju njihove konzumacije te daje kompanijama razlog da prave zdravije proizvode. Podsjetili su da se ovim oporezivanjem pomaže u prevenciji bolesti kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnijenja Gallup Poll je pokazalo da većina anketiranih u svim državama podržava rast poreza na nezdrave proizvode, kao što su alkohol i zaslađena pića. WHO-ova preporuka je da se oporezuju sva alkoholna i zaslađena pića.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...