Wigemark: Sarajevo treba da održi nasljeđe multietničkog i evropskog grada

Preporučujemo

Molitvom za mrtve i odavanjem počasti ubijenim Jevrejima i svim drugim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata jučer je u Jevrejskoj općini u Sarajevu obilježen 27. januar – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Šest miliona Jevreja ubijeno je tokom Drugog svjetskog rata, umirući u najstrašnijim mukama, spaljivani su u gasnim komorama u brojnim logorima od kojih je najsmrtonosniji bio Auschwitz gdje je ubijeno više od milion ljudi, piše NAP.

- -

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta svijet obilazi i priča iz Sarajeva, kada je muslimanka koristila svoj veo da pokrije žutu zvijezdu svog jevrejskog komšije Kavila.

Nacisti su prisilili Jevreje da nose žutu šestokraku zvijezdu na odjeći – da bi bili jasno prepoznatljivi. To nije značilo samo izopćenje iz društva, već je to bila i priprema za holokaust.

Vojska nacističke Njemačke je u na teritoriji bivše Jugoslavije počela ratovati tokom 1941. godine. Sarajevo je palo pod vlast Nezavisne države Hrvatske. Pucnji su odjekivali svaki dan u ulici gdje je živjela porodica Hardaga. Mustafa i Zejneba Hardaga su muslimani, koji su živjeli u Sarajevu u vrijeme II svjetskog rata.

Njihovi prijatelji bili su Jevreji Yosef Kavilio, njegova supruga i kćerka. Sarajevo je bombardovano iz zraka, a kuća porodice Kavilio je uništena. Pobjegli su, a prvi čovjek koji im je ponudio utočište bio je Mustafa Hardaga.

- -

Iz tog perioda ostala je zabilježena i fotografija kako Zejneba Hardaga na ulici svojom odjećom prikriva žutu šestokraku zvijezdu kod susjeda Kavilija, kako bi izbjegao da bude uhapšen.

„Zbog toga Sarajevo uvijek treba da nastoji da održi i njeguje svoje živo nasljeđe, kao multietnički i multikulturalni evropski grad“, napisao je na svom Twitter profilu šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, uz fotografiju muslimanke koja prikriva žutu zvijezdu na odjeći svog komšije Jevreja.

Porodica Kavilio će nakon toga otići da živi u Izrael.

Pedeset godina kasnije, Sarajevo je bilo pod jakom opsadom. Život porodice Hardaga bio je ugrožen. Sa položaja Karadžićevih Srba na grad je svaki dan ispaljivano na stotine granata, a ljudi su ginuli i od snajpera.

Prijatelji Hardaga iz Izraela su osigurali da oni izađu iz opkoljenog Sarajeva. U Izraelu su ih dočekali najviši zvaničnici te države, zajedno sa Kavilio porodicom.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...