Za delegate Doma naroda PSBiH sutrašnja sjednica izazov: Može li biti donesena odluka o akcizama i gorivo jeftinije za 0,50 KM?

Preporučujemo

Pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici će se naći Izvještaj o usaglašavanju teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH. Usvajanjem izmjena Zakona omogućilo bi se smanjenje cijene goriva za do 0.50 KM.

“Zajednička komisija razmotrila je amandman koji je predmet usaglašavanja, te nakon rasprave, s jednim glasom “za”, dva “protiv” i jednim glasom “suzdržan”, nije prihvatila amandman usvojen na sjednici Doma naroda koji je bio predmet usaglašavanja.

Zajednička komisija jednoglasno je prihvatila tekst Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i predlaže Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoje ovaj izvještaj i prihvate jedinstven tekst Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, u kojem ga ova zajednička komisija predlaže”, navedeno je u izvještaju.

Ova inicijativa je bila predložena nakon početka rata u Ukrajini, kada je došlo do drastičnog rasta cijena, a predlagač je bio zastupnik Saša Magazinović (SDP).

Posjećamo, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH. Za usvajanje izvještaja oba doma glasao je 31 zastupnik, pet ih je bilo protiv, a dva suzdržana i da bi ove izmjene Zakona stupile na snagu morat će ih podržati i Dom naroda PSBiH.

Ranije je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 11. marta 2022. dostavio izmjene Zakona o akcizama, ali su one 29. avgusta u Domu naroda usvojene s jednim amandmanom, zbog čega su morale ići na usaglašavanje. Nakon toga je zasjedala Zajednička komisija oba doma i usaglasila je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Izvještaj o usaglašavanju teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH možete pročitati OVDJE.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...