Za prijetnje glasačima u Gacku Dodik može dobiti tek minimalnu novčanu kaznu

Preporučujemo

Tokom stranačke tribine u Gacku lider SNSD-a Milorad Dodik zaprijetio je da će dobiti otkaz svi oni koji na predstojećim izborima u BiH budu glasali za kandidate „Saveza za pobjedu“.

“Nemoj slučajno neko ko je zaposlen u Gacku da glasa za Govedaricu i SDS. Izbacićemo ga s posla. A vas molim koga vi vidite da glasa a da radi samo mi javite, ja ću ga izbaciti. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti ovako otvoreno kažem neću više da ih gledam”, kazao je Dodik.

To nije prva otvorena prijetnja Dodika građanima u predizbornoj kampanji. On je prije dvije godine tokom predizborne kampanje za lokalne izbore prijetio i građanima Srebrenice.

Dodik je Srebreničanima poručio da će Vlada RS pomoći Srebrenici da ojača lokalnu ekonomiju ako na izborima 2. oktobra pobijedi kandidat Mladen Grujičić, ali, kako je izjavio tada, ako ponovo pobijedi Ćamil Duraković, „Srebreničani će na pomoć čekati nove četiri godine.“

Do sada su pod sankcijama vlasti iz Banja Luke bile općine Foča, grad Doboj ali i neka druga mjesta u bh. entitetu Republika Srpska u kojima SNSD nije imao lokalnu vlast.

Stav 4, Član 7.3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine strogo zabranjuje prijetnje glasačima. „Zabranjeno je obećavati novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata“. Kazne za kršenje Izbornog zakona BiH u ovom slučaju i nisu toliko rigorozne, kreću se između 1.000 i 10.000 KM novčane kazne, piše Patria.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...