Za prvi maj suho i većinom stabilno vrijeme, temperature junske

Preporučujemo

Čini se kako prognoze za prvi maj će ići u korist svima onima koji žele provesti ovaj praznik na otvorenom, rekao je za Index.ba Nedim Sladić, meteorolog amater.

Polje povišenog atmosferskog pritiska koje se nalazi nad istokom Europe pod čijim grebenom potpadamo i mi osigurat će nam stabilne vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, a veoma topao zrak koji je proteklih dana prostrujao sa sjevera Afrike nastavit će cirkulirati u Bosni i Hercegovini, pa će prvi maj više nalikovati na prvu polovinu juna nego na sami maj. Međutim, za razliku od prošlih godina, polje nestabilnosti se nalazi zapadnije od Bosne i Hercegovine, pa ovog puta ne moramo strahovati od kiše. Međutim, promjena vremena nam slijedi tek 03. maja kada će se ciklona iz Mediterana proširiti prema istoku i zahvatiti našu zemlju donoseći kišu, pljuskove i blaži pad temperatura zraka, rekao je Sladić.

- -

U najkraćim crtama, za vikend još uvijek će kružiti određena količina nestabilnosti u visinskom sloju usprkos povišenom polju pritiska u prizemlju pa se tijekom dana lokalno i samo tek ponegdje i rijetko uz konvektivni razvoj naoblake očekuju kraći lokalni pljuskovi. Vrijeme tijekom prva dva dana praznika bit će u znaku sunčanog vremena uz malu do umjerenu naoblaku i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren, južni i jugozapadni. Minimalne temperature uglavnom između 10 i 14 u Bosni, u Hercegovini od 14 do 18. Najviše maksimalne temperature uglavnom između 25 i 31°C, rekao je Nedim Sladić.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...