Za Salmana nema prepreka: Saudijska Arabija dobila organizaciju zimskih igara usred pustinje

Preporučujemo

Saudijski princ Mohammed bin Salman je poznat kao osoba koja ne žali trošiti novce, ponekada i na projekte koji se nikome na svijetu ne čine logičnim.

Sada je Salman odlučio da je pametno da Saudijska Arabija organizuje Azijske zimske igre. Dakle, da se takmičenja na snijegu i ledu održe u pustinji. I to u gradu koji još ne postoji.

Kandidatura Saudijske Arabije za organizaciju Azijskih zimskih igara 2029. godine je jednoglasno odobrena tokom 41. Generalne skupštine Olimpijskog vijeća Azije (OCA), a bit će održana u Neomu.

Neom je grad koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije, a saudijski investicioni fond PIF kojim upravlja Salman i u čijem vlasništvu je Newcastle je odlučio u njegovu izgradnju uložiti 500 milijardi američkih dolara.

Gradnja je počela 2017. godine, za sada su izgrađena samo dva nebodera, ali Salman godinama uvjerava naciju da će grad biti spreman za useljavanje već 2026. godine.

Pored grada se nalazi planinski masiv na kojem Salman namjerava napraviti skijaški centar nazvan Trojena na kojem će staze biti otvorene tokom cijele godine zahvaljujući umjetnom snijegu.

Na Igrama 2029. godine sportistkinje i sportisti će se takmičiti u 47 sportova od kojih je 28 na snijegu, a 19 na ledu. Azijske zimske igre se održavaju od 1986. godine, a do sada su se održavale u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Kazahstanu, državama u kojima postoje idealni uslovi za zimske sportove.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...