Odluka Federalne inspekcije: Zabranjen uvoz dječije lutke “Angena May Girl”

Preporučujemo

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je odluku o zabrani uvoza dječije igračke “Angena May Girl” iz Kine zbog znato povećane količine ftalata.

Kako se navodi iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, dana 07.07.2018. godine, federalni sanitarni inspektor na Carinskoj ispostavi Mostar-Rodoč izvršio je kontrolu pošiljke dječijih igračaka porijeklom iz Kine, te naložio kontrolu uzorka dječijih lutki „Angena May Girl“.

- -

S obzirom da je hemijska analiza uzorka pokazala znatno povećane količine ftalata, što ne odgovara odredbama Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate (Službeni glasnik BiH broj 04/10), uvoz kontrolisane pošiljke 144 dječije lutke je zabranjen, saopćeno je.

Inače, ftalati su organski hemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su poznati kao plastifikatori ili omekšivači.  Koriste se masovno u industrijskoj proizvodnji dječijih igračaka.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...