Zabrinjavajuće fotografije iz Katara: U ovim kontejnerima bit će smještene hiljade navijača

Preporučujemo

Ostala su još dva mjeseca do početka Svjetskog prvenstva u Kataru, a fotografije iz zemlje domaćina ne izgledaju ohrabrujuće za sve navijače koji su odabrali smještaj u navijačkom naselju.

Pored luksuznog smještaja u hotelima, tradicionalno u ponudi je smještaj u kontejnerima ili šatorima u navijačkom naselju na nekoliko lokacija. One ne izgledaju ohrabrujuće dva mjeseca prije početka Mundijala.

Novinar Ian Herbert posjetio je smještajne lokacije u Kataru, zemlji koja će primiti stotine hiljada navijača iz cijelog svijeta. Već je prodano dva miliona ulaznica za utakmice Svjetskog prvenstva.

Hebert je posjetio navijačka naselja i tvrdi da smještaj predstavlja možda i najveći problem za organizatore. Kontejneri za navijače ne izgledaju ohrabrujuće i pitanje je u kakvom će stanju dočekati fanove iz cijelog svijeta.

“Smještaj je prava briga. Navijačke kabine još uvijek su u izgradnji na mjestu koje sam vidio. To je ogroman kompleks bez duše s nepreglednim nizom identičnih kabina. Nejasno je gdje će biti prehrambeni objekti”, navodi Herbert.

Pored kontejnera, navijači mogu birati i naselje sa šatorima. Ukupno su izgrađena tri takva kompleksa, a nijedan nije blizu završetka.

U pomenutim šatorskim kompleksima postoje kućice s hranom i služenje alkohola je zabranjeno. Korisnici će imati pristup bazenu i teretani, a plaža je u blizini.

Smještaj u kontejnerima za navijače košta oko 400 KM za noć, dok je u šatorima dvostruko skuplje. Nedavno su britanski finansijski mediji objavili da će trošak navijača, ukoliko Engleska dođe do polufinala ili finala, koštati oko 20.000 eura po osobi ukoliko se odluče za hotelski smještaj.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...