Bez njegovih korijena i listova nezamisliva je pileća juha, koja je dokazani recept za zdravlje.
Snažan diuretik i namirnica broj jedan u detoksu tijela jer učinkovito uklanja toksine iz organizma te najpopularniji začin na svijetu, peršin je i dobar regulator krvnog tlaka, smiruje živčani sustav, poboljšava imunitet, a njegov sok ili čaj u narodnoj se medicini koristi kao lijek za slabovidnost.
Peršin također pojačava cirkulaciju, ublažava probleme s mjehurom i mokraćnim kanalima, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava iritaciju nakon uboda insekata. Peršinovo lišće bogato je eteričnim uljima, vitaminima A i kompleksom B-vitamina.
Po količini vitamina C peršin daleko nadmašuje limun jer ga u 100 grama ima čak 166 miligrama. Peršin sadrži posebne sastojke koji su vrlo važni za naše zdravlje.
Prirodna eterična ulja, njih čak 42, uključujući miristicin, limonene, eugenol i alfatujene, pomažu u zaštiti od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.
(Faktor)