Zaharova: Rusija podržava Srbiju u sporu sa Hrvatskom

Preporučujemo

“Rusija u potpunosti podržava Srbiju i u njenim pokušajima da podsjeti na tragične lekcije Drugog svjetskog rata”, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu, komentarišući hrvatsko slanje protestne note Beogradu zbog otvaranja izložbe u UN o zločinima na teritoriji Hrvatske 1941-1945. u Jasenovcu.

“U potpunosti podržavamo napore Srbije koji su usmjereni na očuvanje sjećanja na tragične lekcije Drugog svjetskog rata. Upravo ovih dana čitav svjet se sjeća žrtava Holokausta, u pomenutom koncentracionom logoru su mučenički ubijeni nevini ljudi različitih uzrasta i nacionalnosti, prije svih Srbi, Jevreji i Romi”, rekla je Zaharova dodajući: “Žalimo za svim žrtvama koji su nastradali od ruku nacista, uvijek ćemo se sjećati teškog puta do velike pobjede.”

- -

Kako je naglasila zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije, potrebno se neprestano boriti protiv pokušaja falsifikovanja istorije i revidiranja Drugog svjetskog rata.

“Posebno je to važno u pozadini dešavanja u nizu evropskih država kojim se skrnave i uništavaju spomenici sovjetskih vojnika koji su dali život za oslobođenje zarobljenika i za spas Evrope od fašizma”, naglasila je ona, prenose Nezavisne.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...