Zahiragić: Predizborni budžet, pun grantova bez kapitalnih projekata. Rezultati rada u KS su tužni i depresivni

preporučujemo

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022.godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 21 dan.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Haris Zahiragić ovaj Budžet je nazvao predizbornim, puninm grantova, bez ozbiljnih kapitalnih projekata i predviđenog novca za rješavanje ozbiljnih društvenih tema, ali pun bespotrebnih kreditnih zaduženja koja su postala obilježje ove skupštinske većine.

– Ono što možemo da vidimo je da su povećana grant sredstva udruženjima, premijer je, istina, sebi smanjio. Ima jedna stavka “Projekat održivog povratka”, 200.000 maraka granta na Kabinetu predsjedavajućeg. Ja mislim da nijedan pojedinac ne smije svojim da diskrecionim pravom cijeni koji projekti trebaju biti podržani, a koji ne, ipak to treba da rade institucije, Vlada, eventualno resorno ministarstvo – rekao je Zahiragić.

Pohvalio je premijera Edina Fortu koji je ukinuo stavku “Podrška povorci” i dodao bi se podrškom Povorke diskriminirale sve ostale povorke i protesti.

– Ono što je uzelo dosta pažnje jeste helikopter koji je najavljen od strane MUP-a, evidentno je da se već godinama ne odustaje od tog helikoptera. Prvi pokušaj je bio sa 40 miliona, pa su onda odlučili da promijene plan da sukcesivno po par miliona godišnje implementiraju u taj projekat, za ovu godinu planirano je tri miliona, ne znamo za šta. Ministar u odgovoru kaže za uspostavu helikopterske jedinice – prokomentirao je Zahiragić.

Osvrnuo se i na projekte, ali i kreditna zaduženja Ministarstva saobraćaja KS.

– Veliki broj kredita, u praksi nažalost ako krenete od Ilidže do Baščaršije vidjet ćete da je saobraćaj u rasulu. Ti krediti koji dižemo se ne efektiraju na terenu. Gužve su u saobraćaju samo zato što ste digli šine prije nego je trebalo. I tako je u svim oblastima u Ministarstvu saobraćaja.  Evidentno da je puno teže implementirati projekte i raditi, nego potpisivati mjere, principe i davati nerealna obećanja građanima – ukazao je.

Pročitajte:  Zahiragić poručio Forti: Da nije bilo tih "seljaka" ti se, premijeru, ne bi imao gdje vratiti!

Također je govorio i o pomoći najuspješnijim studentima prilikom upisa doktorskog studija, jer znanje ne smije biti elitizirano i dostupno samo onima koji mogu da plate studij.

Na kraju se dotakao i rada Vlade Kantona Sarajevo, te kazao kako se novac dijeli, a projekti ne vide.

– Rezultati rada u KS su tužni i depresivni. Mi dijelimo pare šakom i kapom, najviše para se dijeli kroz ovaj budžet, a ne možete nigdje prstom dotaći u ono što ova Vlada implementira i radi – zaključio je Zahiragić.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...